VELIKA PLANA: Ministri odbrane Srbije i Slovenije posetili fabriku borebnih sistema!
Foto: Ministarstvo Odbrane S

Unapređenje saradnje

VELIKA PLANA: Ministri odbrane Srbije i Slovenije posetili fabriku borebnih sistema!

Društvo -
U nastavku posete, slovenačka delegcija je obišla proizvodne hale fabrike, gde su zaposleni demostrirali mogućnosti i kapacitete izloženih sistema

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić i ministar odbrane Slovenije Roman Jakič posetili su danas farbiku "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani gde su se informisali o trenutnim aktivnostma i budućim projektima iz delokruga rada te fabrike namenske industrije.

U nastavku posete, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, slovenačka delegcija je obišla proizvodne hale fabrike, gde su zaposleni demostrirali mogućnosti i kapacitete izloženih sistema.

Ministri Rodić i Jakić prethodno su razgovarali o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.Ministri su juče konstatovali da je regionalna saradnja od izuzetnog značaja za obe države.

Ministri su se složili da je u uslovima restriktivnog budžeta potrebno pažljivo planirati aktivnosti vojno-vojne saradnje i istakli zainteresovanost da se intenzivira vojno-ekonomska saradnja dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Rodić je slovenačkog kolegu upoznao i sa prioritetima saradnje Ministarstva odbrane Srbije sa Evropskom unijom kada je reč o bezbednosti i odbrani.

U toku 2013. realizovano je više zajedničkih aktivnosti, među kojima se izdvajaju uspostavljanje saradnje u oblasti vojne psihologije, saradnja dva inspektorata odbrane, poseta radne grupe Ministarstva odbrane Slovenije Centru ABHO u Kruševcu, kao i koncerti Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" u Sloveniji, navodi se u saopštenju.

Saradnju karakterišu, kako se dodaje, i razmena iskustava iz oblasti podoficirskog kora, vojnih arhiva i vojno-obrazovnih institucija.

Jedan pripadnik Vojske Srbije završio je Komandno-štabno usavršavanje u Sloveniji u školskoj 2012/2013, dok je pripadnica Oružanih snaga Slovenije završila Visoke studije bezbednosti i odbrane ove godine u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track