STOP NA CARINI: Zaustavljeno 18.000 spornih kineskih igračaka!
Foto: Carina

Sporan tovar

STOP NA CARINI: Zaustavljeno 18.000 spornih kineskih igračaka!

Društvo -
Carinici su obavili detaljan pregled kontejnera koji je prevozio robu za jednu firmu sa sedištem u Pančevu

BEOGRAD - Carinici su sprečili uvoz više od 18.000 igračaka poreklom iz Kine za koje postoji sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine, saopšteno je danas iz Uprave carina.

Akcija je sprovedena juče, zbog toga je izvršen prekid carinskog postupka, a roba, čija je vrednost procenjena na skoro 55.000 dolara, privremeno je zadržana. Kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući podacima do kojih su došli, carinici su obavili detaljan pregled kontejnera koji je prevozio robu za jednu firmu sa sedištem u Pančevu. Iako je ustanovljeno da roba količinski odgovara prijavljenom stanju, za jedan deo se sumnja da je krivotvoren, odnosno da se radi o kopijama originalnih robnih marki.

Carinici su sumnju izrazili kako na osnovu fakturisane cene koja je daleko niža od cene originalne robe, ali i lošeg kvaliteta pakovanja. Tom prilikom je zadržano 95 koleta robe i to: 16.800 pakovanja brenda "Lego tartles" (Lego turtles), 1.200 pakovanja brenda "Toking Tom" (Talking Tom) i 180 pakovanja brenda "D treš pek" (The trash pack).Ukupna količina od više od dve tone spornih igračaka smeštena je u javno carinsko skladište u Šidu do okončanja postupka.

Iz Uprave carina podsećaju da carinska služba posebnu pažnju poklanja zaštiti prava intelektualne svojine, kako bi se suzbio dotok robe koja potencijalno može da ugrozi bezbednost i zdravlje građana. Krivotvorena roba je, kako se dodaje, ozbiljna pretnja, jer ne postoji prateća dokumentacija koja bi potvrdila ispravnost i kvalitet proizvoda, pa takva roba dovodi potrošača u zabludu da se radi o proizvodu koji je proveren i bezbedan za upotrebu.

Foto: Uprava carina
Foto: Uprava carina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track