IŽIVLJAVANJE: Učiteljica me uhvatila za grkljan i rekla zadaviću te!
Foto: Marina Lopičić

Nasilje nad učenikom u školi „Goce Delčev“ u Jabuci

IŽIVLJAVANJE: Učiteljica me uhvatila za grkljan i rekla zadaviću te!

Društvo -
Ona ga je pozvala u hodnik, uhvatila za okovratnik i bacila na zid, a onda mu pritisnula grkljan. Tek kad je videla da se guši, pustila ga je, priča Slobodan Stefanovski, otac đaka

JABUKA - Šta se dešava s našim školama?Učiteljica iz škole „Goce Delčev“ u Jabuci kraj Pančeva napala je devetogodišnjeg đaka i davila ga, tvrdi otac tog učenika Slobodan Stefanovski.- Prošlog petka moj sin se s drugovima grudvao na velikom odmoru. Učiteljica Svetlana Popović Milković tad ga je pozvala i uvela u hodnik, zatim ga uhvatila za okovratnik, gurnula i bacila na zid. Udario je glavom o zid, a ona je tad počela da ga davi i pritiska mu grkljan. Tek kad je videla da krklja i guši se, pustila ga je - kaže Slobodan.On dodaje da je protiv učiteljice podneo krivičnu prijavu.- Sin mi još ima traume, budi se noću i kaže da je svaku noć sanja. Sad moram da ga pratim u školu koliko se uplašio. Meni iz straha nije odmah ni prijavio da ga je davila - priča Stefanovski.Dečak, učenik trećeg razreda, kaže da sve dogodilo iznenada.- Igrali smo se u dvorištu i svi smo se gađali malim grudvama. Pogodio sam jednog dečaka i ona nas je pozvala da dođemo. Njega je odmah pustila, a meni je rekla da ostanem i počela da me davi. Kad me je pustila, zapretila mi je: „Ja ću te lično zadaviti“ - priča devetogodišnjak B. S.U školi su nam rekli da je direktorka na seminaru, a jedina osoba koja je pristala nešto da kaže je Vera Spirovski, dežurni učitelj.- Imali smo radni sastanak povodom tog slučaja i sva tri dežurna učitelja kažu da nije istina da ga je učiteljica davila. Ona kaže da ga je samo opomenula jer je drugog učenika gađao ledenicama - objašnjava ona.Spirovski je pozvala i učiteljicu Svetlanu Popović Milković, ali ona nije htela da daje izjave s obrazloženjem da ne može da izađe sa časa.

Nasilje u školi svakodnevicaU poslednje dve nedelje našu javnost su uzdrmale uznemirujuće vesti i slike o nasilju u školama, čiji akteri su bili i učenici i prosvetni radnici! Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, kaže da su nasilje i represija u školama posledica situacije koja traje poslednjih 20 godina.- Ovo je veoma kompleksna tema. Đaci su u povlašćenom položaju jer imaju prevelika prava, dok su nastavnici frustrirani lošim uslovima rada i niskim platama. Ne treba da čudi što među 70.000 nastavnika možete da nađete konzumente droge, alkoholičare... - nabraja on.Vesna Tomić, dečji psiholog i sociolog, kaže da je nasilje primetno na svim nivoima.- Ono je primetno u predškolskim, školskim, zdravstvenim ustanovama... Gubitak autoriteta u svim institucijama dovodi do degradacije društva i porasta nasilja - rekla je ona.(S. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track