DISKRIMINACIJA SRBA: Ko ne radi za Hrvate, ostaje bez lične karte!
Foto: Marina Lopičić

Strašno: Službenici konzulata Hrvatske

DISKRIMINACIJA SRBA: Ko ne radi za Hrvate, ostaje bez lične karte!

Društvo -
Pravo da prijave privremeni odlazak iz zemlje imaju samo osobe zaposlene u hrvatskim firmama; Svi ostali moraju da odjave prebivalište ili da se vrate u Hrvatsku, kaže Milan Japalek iz Knina, zaposlen u Srbiji

BEOGRAD - Teraju Srbe da se odjave iz Hrvatske ili da napuste posao u Srbiji.Službenici hrvatskog konzularnog predstavništva u Beogradu trude se na sve načine da ospore pravo Srbima iz Hrvatske da prijave privremeni odlazak iz te zemlje zbog boravka u Srbiji. To je najbolje na svojoj koži osetio Milan Japalek iz Knina. On kaže da mu je službenik hrvatskog konzulata u Beogradu objasnio da hrvatski državljani koji rade u srpskim firmama u Srbiji nemaju pravo da prijave privremeni odlazak iz te zemlje, već samo oni koji su zaposleni u hrvatskim firmama.Samo uz potvrdu- Bilo nas je oko 100 u konzulatu i svima nam je službenik podelio obrasce i uputstvo da uplatimo 27 evra za odjavu prebivališta u Hrvatskoj, a nije nas ni pitao zbog čega smo došli. Rekao sam mu da ne želim odjavu prebivališta u Hrvatskoj, već prijavu privremenog odlaska iz Hrvatske zbog posla, zato što tamo nisam mogao da nađem posao u struci - priča Japalek. On dodaje da je kao dokaz da u Srbiji boravi zbog posla poneo potvrdu da radi u zdravstvenoj ustanovi.- Međutim, službenik u konzulatu mi je rekao da mi ta potvrda ne važi pošto ne radim u hrvatskoj firmi u Srbiji. Mi koji radimo u srpskim firmama diskriminisani smo u odnosu na one koji rade u hrvatskim i, kako oni tvrde, nećemo moći da prijavimo privremeni odlazak iz Hrvatske iako to u zakonu nije nigde naznačeno. Moraćemo ili da napustimo posao i vratimo se u Hrvatsku, ili da se iz Hrvatske odjavimo i ostanemo bez lične karte - priča za Kurir Japalek.On dodaje da službenici u konzulatu koriste neobaveštenost građana da im podmetnu obrasce za odjavu iz Hrvatske umesto obrazaca za prijavu privremenog odlaska iz te zemlje.Miodrag Linta iz Koalicije udruženja izbeglica najoštrije osuđuje takvo ponašanje službenika u hrvatskom konzulatu i poziva sve Srbe da se o svojim pravima informišu na sajtu Koalicije.Pogrešne informacije- U zakonu ne piše da je uslov da neko prijavi privremeni odlazak iz Hrvatske to da mora da radi u hrvatskoj firmi, već samo da mora da dostavi jedan od dokaza zbog čega boravi u drugoj zemlji. Zahtevamo da hrvatski konzulat samo prima zahteve i šalje ih u Zagreb na rešavanje, a ne da o tome odlučuju službenici na šalteru u konzulatu i diskriminišu - kaže Linta.

MIODRAG LINTA: O Pravima državljana trebalo bi da odlučuje Zagreb, a ne službenici na šalteru
MIODRAG LINTA: O Pravima državljana trebalo bi da odlučuje Zagreb, a ne službenici na šalteru

Hrvatski konzulatPRIMENJUJEMO BEČKU KONVENCIJUU hrvatskom konzulatu u Beogradu negiraju bilo kakvu diskriminaciju prema njihovim državljanima koji žive u Srbiji i rade za firme koje nisu u vlasništvu Hrvata.- Službenici ambasade u svom radu u celosti primenjuju Bečku konvenciju o konzularnim odnosima, a prema državljanima Republike Hrvatske koji se obrate Veleposlanstvu i pozitivne propise koji su na snazi u Republici Hrvatskoj - kratko su nam odgovorili u hrvatskom konzulatu u Beogradu.

ZakonŠTA JE POTREBNO ZA PRIJAVU ODLASKAPrema hrvatskom zakonu o prebivalištu, hrvatski državljani koji žive i rade u Srbiji prinuđeni su da do 29. decembra ove godine hrvatskom konzulatu u Beogradu ili u Subotici prijave privremeni boravak u Srbiji uz dostavljanje određene dokumentacije ili da odjave prebivalište u Hrvatskoj. Za prijavu privremenog boravka u Srbiji na pet godina, kako bi zadržali hrvatsku ličnu kartu, podnosioci zahteva koji nisu u postupku obnove ili stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj moraju konzulatu da dostave potvrdu da borave u Srbiji zbog posla, školovanja, lečenja ili da dostave izjavu da su zbog nezaposlenosti ili starosti izdržavana lica od roditelja ili dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track