DOČEK 2014: Najskuplji aranžmani planuli još u novembru!
Foto: Kurir

Igla nema gde da padne

DOČEK 2014: Najskuplji aranžmani planuli još u novembru!

Društvo -
Vegetarijancima se ne preporučuje da za novogodišnje praznike idu u srpska sela, jer tamo slabo spremaju boraniju, kaže direktor TO Ljig

BEOGRAD - Najbolji i najskuplji novogodišnji aranžmani prodati su još početkom novembra, a u turističkim centrima Srbije još ima mesta, ali u - skromnijem smeštaju.

Novogodišnji aranžmani u turističkim mestima Srbije prodati još u novembru. Na Zlatiboru je sve rezervisano do 20. januara, a na Kopaoniku će do kraja januara boraviti 20.000 ljudi.

Na Zlatiboru, tradicionalno najpopularnijem novogodišnjem odredištu u Srbiji, nema mesta gde igla da padne, ne samo 31. decembra, već sve do 20. januara. "Na Kraljevom trgu u ponoć, uz trubače, vatromet i kuvano vino očekujemo 25.000 gostiju", kaže Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor. "Tačnije, po 20.000 gostiju imaćemo sve do kraja januara".

Prvi su prodati najskuplji aranžmani, jer na Zlatiboru već godinama "najluđu noć" dočekuje srpski establišment. Polupansion košta od 2.700 do 7.500 dinara, dnevno, po osobi. Najam apartmana je od 20 do 80 evra.

I u Vrnjačkoj Banji, drugom najtraženijem odredištu, prezadovoljni su prodajom aranžmana, prema trenutnim informacijama iz rezervaciono-prodajnih odeljenja ugostiteljskih objekata, jer je prodato više od 70 odsto kapaciteta. Objekti sa dugom tradicijom, najboljim kvalitetom usluga i najvišom kategorijom kompletno su prvi prodati: "Merkur", "Aleksandar", "Solaris", "Breza", "Zvezda" i "Cvetni konaci", kaže Goran Karavesović iz TO Vrnjačka Banja. "Oni koji su kasnije objavili novogodišnju ponudu još imaju mesta, poput hotela "Kralj" i vile "Devedžić" i "Horizont" na Goču gde je ostalo 20 odsto aranžmana".

Na Kopaoniku najskuplji aranžmani u "Grandu" (koštao je 1.323 evra) davno su prodati. Najjeftinije je u planinarskim domovima "Rtanj" ili "Mašinac", gde polupansion košta 20 evra. Kopaonik ima 7.000 kreveta, a sa okolinom, vikend naseljima i Brzećem, u špicu može da primi i po 20.000 turista. "Ne savetujemo nikom ko nije rezervisao da za praznike krene put Kopaonika", kaže Siniša Trifunović iz Info-centra Kopaonik. "Prodato je 95 odsto kapaciteta, a mesta ima samo u privatnim apartmanima u vikend naselju Treska i Čajetinska česma".

I ove godine bio je tražen doček u selima Srbije, a mesta je ostalo u okolini Pirota (polupansion 15-20 evra) ili Gostoljublju u Kosjeriću i konaku "Mišić" u Tršiću za 100 evra (tri dana, sve uključeno). "Salaši uglavnom rade na dnevnoj bazi, bez noćenja i tamo doček košta od 2.500 do 3.000 dinara, koliko je i pun pansion u selima Srbije", kaže Vladimir Ivanović, direktor TO Ljig. "Kod srpskih domaćina obično ide grupa prijatelja sa posla ili nekoliko porodica. Doček je uz živu muziku i okretanje ražnjeva, pa terevenka potraje tri-četiri dana. Vegetarijancima se ne preporučuje da za novogodišnje praznike idu u srpska sela, jer tamo slabo spremaju boraniju", kaže on.

Trgovi i vatromet

Najviše turista iz Srbije dočekaće Novu godinu u Beču, Budimpešti, Milanu, Rimu i Veneciji. Većina će na doček ići autobusom, spavati u hotelu sa tri zvezdice i ponoć dočekati na trgovima metropola. Prosečna cena aranžmana košta oko 100 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track