Dačić: Moramo da stvorimo uslove za ravnopravnost u obrazovanju

Predsednik Vlade Srbije u Užicu

Dačić: Moramo da stvorimo uslove za ravnopravnost u obrazovanju

Društvo -
Ravnopravnost u obrazovanju znači da svako može da upiše fakultet bez obzira na materijalne prihode, rekao je premijer

UŽICE - Premijer Ivica Dačić izjavio je danas u Užicu da Srbija, u uslovima osiromašenog društva, mora da stvara uslove za ravnopravnost svih građana u oblasti obrazovanja.

Ravnopravnost u obrazovanju znači da svako može da upiše fakultet bez obzira na materijalne prihode i da se siromašnijim studentima omogući korišćenje usluga studentskog doma, rekao je Dačić pošto je na prostoru nekadašnje kasarne Krčagovo položio kamen-temeljac za novi studentski dom.

Na prostoru bivše kasarne planirano je da bude formira Integrisani univerzitet Užice. Dačić je rekao da će odluka o osnivanju užičkog univerziteta uskoro biti na dnevnom redu vlada i ako se bude poštovala planirana dinamika poslova, prvi studentu će biti primljeni u junu iduće godine.

"Užice će ponovo biti grad mladosti i studentski centar, budući akademski centar zapadne Srbije", rekao je Dačić, navodeći i podatak da se u Užice vraća samo tri odsto svršenih studenata.

Premijer je dodao da će se Integrisani univerzitet u Užicu imati tri fakulteta - Učiteljski, Informacionih tehnologija i Pozorišne režije, kao i da se očekuje njegovo širenje u oblasti tehničko-tehnoloških nauka. Od 1978. do 1987. u Užicu je na Mašinskom, Pravnom i Ekonomskom fakultetu studiralo 5.000 studanata i tada je otvoren studentski dom sa 150 ležajeva koji nije imao menzu.

U prvoj fazi gradnje novi studenatski dom imaće oko 100 mesta. Investicija Ministarstva prosvete i nauke je vredna oko 250 miliona dinara. Rok gradnje Doma je 180 dana, projektant je Urbanprojekt iz Čačaka a izvođač radova GPD Banković Crna Trava. Premijer je tokom posete Užicu obišao i Forenzički centar u Krčagovu i Učiteljski fakultet u Užicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja