NAČELNIK VMA: Superbakterija ne treba da brine građane
Foto: Reuters

Nema razloga za paniku

NAČELNIK VMA: Superbakterija ne treba da brine građane

Društvo -
Te bakterije uvek su prisutne, posebno u bolnicama i zato postoji razvijeno Odeljenje za prevenciju i kontrolu tih infekcija, kaže Novaković

BEOGRAD - Načelnik Vojno medicinske akademije Marjan Novaković poručio je danas da građani nemaju razloga za brigu zbog superbakterije ukazujući da je je reč o bakteriji koja brzo razvija otpornost na antibiotike.

"Nema mesta krizi šire populacije, samo moramo da vodimo računa. Samo starije osobe mogu da razviju težu kliničku sliku i medicinsko osoblje, a važno je obratiti pažnju i što pre otkriti takvu bakteriju", rekao je Novaković.

Rade se i istraživanja na svim vrstama virusa i bakterija. "To jesu bakterije koje brzo razvijaju rezistenciju na antibiotike, ne mogu ih svi antiotici u svakom momentu uništiti, ali zato se i ispituje njihova brzina menjanja, odnosno mutacija", objasio je Novaković.

Kako je rekao, te bakterije su uvek prisutne, posebno u bolnicama i zato postoji razvijeno Odeljenje za prevenciju i kontrolu tih infekcija. On je još jednom podvukao da građani ne treba da brinu.

"Na nama koji radimo u bolnicima je da što pre otkrijemo bajkterije i primenimo adekvatnu terapiju", rekao je Novaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track