Narodne kuhinje daju lanč pakete za praznike
Foto: Beta

Radno vreme za Novu godinu

Narodne kuhinje daju lanč pakete za praznike

Društvo -
Umesto toplog obroka većina korisnika će za 1. i 2. januar dobiti upakovan suvi obrok

BEOGRAD - Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović kaže da je s korisnicima narodnih kuhinja dogovoreno kako će one raditi za vreme praznika, pa će tako 1. i 2. januara umesto toplog obroka većina njih dobiti lanč pakete.

"Većina narodnih kuhinja u Srbiji neće raditi 1. i 2. januara, ali je obezbeđeno da korisnici dobiju ili suvi obrok ili lanč paket sa dva do sedam artikala", rekla je Milenovićeva.

Ona je dodala da su svi korisnici obavešteni o načinu i vremenu rada narodnih kuhinje, da je to i urađeno u dogovoru s njima, lokalnim samoupravama i ustanovama koje primaju obroke u mestima u kojima Crveni krst nema svoj prostor za kuhinju.

Tako u Sremskoj Mitrovica narodna kuhinja neće raditi od 31. decembra do 10. januara, ali su obezbeđeni lanč paketi za 520 korisnika, rekla je Milenovićeva, dodajući da u Kikindi kuhinja neće raditi samo 1. i 2. januara, dok će za Božić, 7. januara, raditi. U Kikindi će i deca do 14 godina dobiti novogodišnje paketiće, a oni do 10 godina dobiće higijenske pakete - sve to zahvaljujući odbornicima Skupštine opštine Kikinda koji su se odrekli dnevnica.

Paketiće će dobiti i deca, korisnici narodne kuhinje u Prijepolju, rekla je Milenovićeva, objašnjavajući da će pojedine organizacije Crvenog krsta, poput one u Gornjem Milanovcu, period od 1. do 8. januara iskoristiti za remont opreme.

U Srbiji, na teritoriji van Beograda, trenutno rade 74 narodne kuhinje u kojima obrok dobija 34.600 korisnika. U narednoj godini taj broj će biti veći za 300 korisnika, rekla je Milenovićeva, izrazivši nadu da će narodnu kuhinju u 2014. dobiti i Niš.

"Plan za 2014. godinu je da se od februara stvore svi uslovi da u Nišu proradi narodna kuhinja u kojoj će topli obrok primati oko 2.000 najugroženijih korisnika", rekla je Milenovićeva.

Inače, svaki korisnik narodne kuhinje mora imati potvrdu da može da bude korisnik, revizija korisnika obavlja se redovno u svim sredinama, a pomoć primaju starije osobe, nezaposlena lica, samohrane porodice, dok trećinu čine deca mlađa od 18 godina.

Ona je istakla i da je dobra vest da je država u Zakonu o budžetu odredila sredstva za podršku programu narodnih kuhinja kroz Crveni krst Srbije sa 10 osnovnih artikala hrane tokom devet meseci u 2014. godini, što će, tvrdi, biti značajna podrška lokalnim samoupravama, Crvenom krstu, a pre svega korisnicima.

Beograd, dodala je, ima više od 13.500 korisnika, a program se realizuje u organizaciji gradskog Sekretarijata za socijalna pitanja.

Milenovićeva je najavila i da će oko 42.000 porodica u 105 opština u Srbiji i u narednoj godini dobiti pomoć u porodičnim paketima hrane i higijene, dodavši da je to značajna podrška porodicama od kojih neke imaju i po 18 članova, uz napomenu da te porodice nisu korisnici narodnih kuhinja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track