APOKALIPTIČNO: Užičani sedam dana pili vodu sa cijanobakterijom

Žedno više od 70.000 građana

APOKALIPTIČNO: Užičani sedam dana pili vodu sa cijanobakterijom

Društvo -
Uzorci iz jezera Vrutci, gde su nađene bakterije, uzeti su 20. decembra, a zabrana upotrebe stigla je iz inspekcije 26. decembra uveče

Užice - Ko je zatajio?Saopštenje Instituta „Batut“ u petak kasno po podne, prema kojem „dugotrajna izloženost cijanotoksinu iz algi koje zimi cvetaju u vodi može delovati kao otrov na jetru i nervni sistem“, dodatno je zabrinulo Užičane. Trenutno više od 70.000 građana koristi vodu samo iz cisterni.- U tom saopštenju kažu da su vodu za ispitivanje uzeli 20. decembra, a Republička sanitarna inspekcija zabranila je njenu upotrebu za piće tek 26. decembra. Znači li to da su naša deca sedam dana pila vodu s bakterijom? Je li se moglo reagovati brže? - pitaju Užičani nadležne.Pomoć iz inostranstvaDr Olivera Janjić iz Zavoda za javno zdravlje Užica tvrdi da u vodi iz jezera Vrutci nisu nađeni cijanotoksini, koji su produkt raspadanja algi. U ovom zavodu, međutim, preciziraju da u vodi nije dokazan opasni otrov mikrocistin LR, koji je kancerogen i u niskim koncentracijama, a da za dokazivanje drugih cijanotoksina, nešto manje, ali takođe opasnih, treba tražiti pomoć laboratorija u inostranstvu.- Ko nam garantuje da u vodi koju smo pili sedam dana nije bilo drugih otrova koje luče te alge, a koje naše laboratorije ne mogu da otkriju. I šta znači „dugotrajno izlaganje toksinima“? Da li je tu reč o danima, nedeljama ili mesecima? - pitaju Užičani.

U „Batutu“ dalje kažu da je mrlja crvene boje na većoj površini u jezeru Vrutci primećena još 14. decembra i da je tad aktivirana ekipa Zavoda za javno zdravlje Užice.- Rezultati ispitivanja uzoraka vode iz jezera pokazali su cvetanje vrste Planktothrix rubescenskoja. Rod Planktothrix, čije je prisustvo potvrđeno, jedan je od najvećih producenata mikrocistina - još je jedan od zaključaka „Batuta“, koji veoma brine Užičane.Toksini izazivaju tumorCijanobakterije otkrivene u vodi iz jezera Vrutci mogu da luče toksine koji izazivaju dermatitise, tumore, gastroporemećaje, neurološke probleme... Prema saznanjima Kurira, u mililitru ispitivane vode iz jezera Vrutci nalazi se 100.000 ćelija cijanobakterije. Ta koncentracija, prema direktivi Svetske zdravstvene organizacije, predstavlja „opasnost visokog stepena“, takva voda je neupotrebljiva za piće.

Crvena mrlja... Jezero Vrutci
Crvena mrlja... Jezero Vrutci

Od ponedeljka prečišćavanjeZA VODOVOD NEMA ŽURBEUžički „Vodovod“ od ponedeljka će početi s hemijskim prečišćavanjem vode s akumulacije Vrutci kako bi se poboljšao kvalitet vode dodatnim tehnologijama i kako bi se neutralisalo prisustvo algi, izjavio je tehnički direktor „Vodovoda“ Dragoljub Kostić.- U ponedeljak ćemo početi s ugradnjom uređaja na crpnoj stanici i doziranjem hemikalija u narednih 48 sati. Kad dobijemo čistu vodu u fabrici, počećemo sa sanacijom mreže, ali ne znam koliko će trajati - rekao je on.

Zavod za javno zdravljeREAGOVALI SMO PRAVOVREMENODr Biljana Mijović, direktor Zavoda za javno zdravlje u Užicu, rekla nam je da je ta ustanova u ovom slučaju reagovala pravovremeno, i da je bilo potrebno sedam dana od uzimanja uzoraka vode do dokazivanja prisustva cijanobakterije. Zavod će narednih dana angažovati strane laboratorije kako bi se utvrdilo da li u vodi ima drugih otrova, produkata bakterija, sem mikrocistina LR, čija je koncentracija u vodi ispod maksimalne doze koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track