Rodić: Srbija ne klizi u NATO

Vojna neutralnost

Rodić: Srbija ne klizi u NATO

Društvo -
Ministar je istakao da u tom smislu treba posmatrati i trenutno učešće Srbije u osam mirovnih misija, od čega šest u snagama Ujedinjenih nacija i dve u okviru doprinosa za upravljenje krizama u okviru snaga Evropske unije

BEOGRAD - Ministar odbrane Nebojša Rodić izjavio je da Srbija nije odustala od svog strateškog opredeljenja - vojne neutralnosti u odnsu na postojeće vojne saveze.

"Mislim da je stvorena i da se i dalje održava, potpuno pogrešna slika u javnosti u vezi sa pitanjem saradnje Srbije i severnoatlantskog saveza, naročito sa stanovišta - da Srbija lagano klizi u NATO", rekao je Rodić

Prema njegovim rečima, evropske integracije su jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije i u okviru tih integracija i pitanja bezbednosti Srbije, najšire shvaćeno, imaju veoma važno mesto.

"Niti Srbija klizu u NATO niti njena saradnja s Ruskom Federacijom na svim pitanjima, pa tako i u vezi sa pitanjem odbrane i bezbednosti poprima oblike nižeg prioriteta i intenziteta, naprotiv. Niti, pak, činjenica da smo institucionalizovali saradnju i aktivno učestvujemo u Evropskoj odbrambenoj agenciji, da smo odstupili od našeg temeljnog, strateškog opredeljenja a to je vojna neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze", rekao je Rodić.

Rodić je dodao da shodno evropskoj spoljnopolitičkoj orijentaciji, kao državnom prioritetu najvišeg reda i Ministarstvo odbrane svojim aktivnostima doprinosi da u procesu pridruživanja EU oružane snage Srbije ispune nužne uslove da se taj strateški posao što brže i uspešnije okonča.

Ministar je dodao da u tom smislu treba posmatrati i trenutno učešće Srbije u osam mirovnih misija, od čega šest u snagama Ujedinjenih nacija i dve u okviru doprinosa za upravljenje krizama u okviru snaga Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track