Čeka nas blaga zima
Foto: Kurir štampano

Dugoročna prognoza za 2014. godinu

Čeka nas blaga zima

Društvo -
Radivoje Komazec, poznatiji kao Sivački Koljčicki, kaže da nas u prva dva meseca očekuje malo snega i umerene temperature, dok će mart biti topliji nego 2013.

SIVAC - Zima sa malo snega.Radivoje Komazec, poznatiji kao sivački Koljčicki, kaže da nam u narednoj godini zima neće biti duga, ali i da očekuje više padavina. Prvo zahlađenje i sneg možemo očekivati sredinom januara i trajaće do polovine februara. Temperature u prva dva meseca kretaće se od minus 8 do 10 stepeni Celzijusa.Sneg posle 15. januaraRadivoje Komazec je poljoprivredni tehničar iz Sivca, koji se više od deceniju jedini u Srbiji bavi dugoročnom prognozom, i to po uzoru na čuvenog ruskog prognostičara Borisa Koljčickog.- Početak prvog meseca u novoj godini biće sa neuobičajeno visokim temperaturama, koje će se kretati od minus 2 do minus 8 stepena ujutru, a dnevna će biti od 2 do 6 stepeni. Nekoliko dana, i to od 8. u mesecu do 14, možemo očekivati kišu, a potom i zahlađenje. Prvi sneg u novoj godini očekujem oko 16. januara, dok će od 22. do 28. biti promenljivo sa kišom i snegom - objasnio je Komazec za Kurir i dodao da nas, sve u svemu, u januaru očekuje umerena temperatura.Prema njegovim rečima, u februaru biće nešto hladnije, ali nas već u drugoj polovini meseca očekuje otopljenje.- Prva polovina februara biće hladnija, i to sa jutarnjim temperaturama u proseku oko minus 7 i sa mrazevima. I u ovom mesecu biće promenljivo, što znači da nas očekuju kiše i sneg. U drugoj polovini meseca uslediće postepeno otopljenje, a na kraju meseca živa u termometru popeće se i do 10 stepeni Celzijusa - navodi naš sagovornik i dodaje da kišu očekuje 2, 9, 17. i 21. februara, dok će sneg padati 3. i 11. februara.Mart toplijiMart će biti topliji nego prošle godine, nešto hladnije vreme očekuje nas sredinom meseca, od 10. do 14, sa temperaturom oko minus 3 stepena. Što se padavina tiče, neće biti mnogo snega, ali nekoliko dana padaće kiša. Druga polovina meseca biće toplija, a krajem meseca temperatura će biti i do 20 stepeni.

Radivoje Komazec
Radivoje Komazec

KombinatorikaNARODNA VEROVANJA I MATEMATIKAIako za određivanje dugoročne prognoze koristi matematiku, Komazec nam otkriva da se mnogo puta osvrne i na narodna verovanja:- Ako na Bogojavljanje pada kiša, moguće su poplave u proleće. Ako je hladno, očekuje nas kišna godina, a ako je toplo, sušna. Na Svetog Trifuna ako je hladno, biće sušna godina, a ukoliko pada kiša ili sneg, uslediće rodna godina. Ako za Krstovdan pada sitna kiša, zima će biti blaga. U slučaju da Vavedenje bude kišno, nastupiće rodna godina, a ako duva jak vetar, ništa od letine. Ako je na Mitrovdan sunčano, biće jaka zima, a bude li padao sneg, zima će biti veoma snežna - navodi Komazec.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track