ONI ĆE BITI ISPITIVANI U AFERI AGROBANKA: Cvetković i Petrović svedoci
Foto: Kurir štampano

Sudski rasplet najveće pljačke u Srbiji

ONI ĆE BITI ISPITIVANI U AFERI AGROBANKA: Cvetković i Petrović svedoci

Društvo -
Optuženi Dušan Antonić tražio da se saslušaju i bivši premijer, nekadašnji ministar poljoprivrede i bivši guverneri Jelašić i Šoškić

BEOGRAD - Traže saslušanje!Dušan Petrović, bivši ministar poljoprivrede, kao i nekadašnji premijer Mirko Cvetković, mogli bi uskoro da budu saslušani pred Specijalnim sudom u postupku povodom afere „Agrobanka“. Kako Kurir saznaje, njih je juče za svedoke predložio bivši predsednik Izvršnog odbora banke Dušan Antonić, koji je optužen za finansijske malverzacije u ovoj banci.Pisani tragovi- Antonić je priložio dokaze kojima bi navodno moglo da se rasvetli kako je došlo do nenaplativosti kredita Agrobanke i toga da ona propadne, a predložio je da kao svedoci budu saslušani Cvetković i Petrovića jer znaju dosta o tome. Tražio je da budu saslušani i bivši guverneri NBS Radovan Jelašić i Dejan Šoškić - kaže izvor Kurira.Naš sagovornik podseća da svedoci koje je Antonić juče predložio nisu saslušani iako ih je on više puta dosad pominjao.- Na optuženičku klupu seo sam jer sam pokazao neposlušnost onima koji su odgovorni za propast banke. Optužnica se zasniva na prikrivanju pravih razloga za neprijateljsko preuzimanje Agrobanke. Oni koji su želeli njenu propast i koji su u tome uspeli nisu optuženi. U tadašnjoj vlasti treba da tražite one koji su je upropastili - rekao je na početku suđenja u oktobru prošle godine Dušan Antonić i naveo da je propast banke počela kad je u nju uvedena prinudna uprava, u oktobru 2011. godine.- U podne 29. decembra 2011. pozvao me u svoj kabinet Dušan Petrović i saopštio mi da će rukovođenje Agrobankom preuzeti Milorad Džambić, direktor Agencije za osiguranje depozita - ispričao je tada Antonić i objasnio da je još pre uvođenja prinudne uprave rukovodstvo države, uključujući i Cvetkovića i Petrovića, pismima obavestio o problemima u banci.Iako su i jedan i drugi u međuvremenu demantovali da su imali bilo kakve veze s poslovanjem Agrobanke, Kurir je svojevremeno objavio jedno od pomenutih pisama. U jednom od njih, koje je Antonić poslao 28. maja 2009, on Dušana Petrovića obaveštava o nenaplaćenim potraživanjima kao i o ugovorima te banke. Nevraćeni krediti Istraga o aferi „Agrobanka“ otvorena je zbog sumnje da je banka dala više od 7,9 milijardi dinara i oko 84 miliona evra kredita preduzećima koja ih nisu vraćala, niti su dala odgovarajuće garancije za njih.

OdbranaJOŽEF KASA: JAVILI SU MI DA ĆE DA ME HAPSE!Jožef Kasa, nekadašnji lider Saveza vojvođanskih Mađara i bivši direktor ekspoziture Agrobanke u Subotici, juče je, kako Kurir nezvanično saznaje, odbacio navode optužnice.- Nisam kriv, radim već više od 40 godina bez ijedne mrlje u karijeri - rekao je Kasa i otkrio da je šest meseci pre pritvaranja dobio informaciju da će biti uhapšen, ali da nije želeo da beži niti da se krije jer je siguran u svoju nevinost.

Dušan PetrovićPOMOĆI ĆU U VEZI SA ISTRAGOMDobio sam pismo koje se odnosilo na aranžmane s međunarodnim finansijskim institucijama iz devedesetih godina i nema veze s onim što se po medijima pominjalo u vezi s optužnicama za slučaj Agrobanke. Ja ću, naravno, pomoći koliko god mogu kako bismo došli do istine - rekao je Dušan Petrović za Kurir.

Takođe, u pisanom izdanju vašeg omiljenog dnevnog lista, pored obilja zanimljivih tekstova, možete pročitati i sledeće:

ROĐACI VLADA DIVCA: Ne krivite Radu, njoj je najteže, vozila je 35 na sat!

MALA ILMA U GOSTIMA KOD SINANA: Ti si, dete, baš anđeo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track