Ombudsman o kamati na kamatu: Ministarstvo finansija drsko obmanulo javnost!
Foto: Fonet

Saša Janković

Ombudsman o kamati na kamatu: Ministarstvo finansija drsko obmanulo javnost!

Društvo -
Organ vlasti treba da zna, a i ako ne zna, to mu je Zaštitnik građana saopštio, da je kamata za koju Ustavni sud tvrdi da je zbog svoje zelenaške prirode nesaglasna Ustavu, te je od građana ne smeju naplaćivati banke, još manje je to dopušteno državnim organima

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković danas je javno zatražio od ministra finansija Lazara Krstića da kazni odgovorne u Poreskoj upravi Ministarstva finansija za "drsko obmanjivanje javnosti", povodom naplate kamate na kamatu.

Zaštitnik građana navodi da je Poreska uprava u četvrtak saopštila da on ne zna da je promenjen metod obračuna kamata i da se novi primenjuje od 1. januara 2011, dakle pre nego što je Ustavni sud poništio odredbu iz Zakona o visini stope zatezne kamate.Međutim, saopštio je Zaštitnik, prostim uvidom u Službeni glasnik svako može videti da je kamata na kamatu u poreskom postupku ukinuta zakonom koji je donet dva meseca nakon odluke Ustavnog suda o kojoj govori Poreska uprava, pri čemu je primena člana kojim je kamata na kamatu ukinuta zakonom odložena do 1. januara 2013.

Organi uprave nemaju pravnu obavezu da izvrše preporuku Zaštitnika građana i otklone nepravilnosti koje taj kontrolni državni organ utvrdi, ali to čine u 85 odsto slučajeva, ističe Ombudsman. Međutim, i ako odluči da preporuku ne sprovede, organ vlasti ne sme da dezinformiše javnost, naglasio je Janković, ukazujući da je Poreska uprava pokušala da obmane javnost o nespornoj stvari kakva je dan stupanja na snagu odredbe zakona.

Organ vlasti treba da zna, a i ako ne zna, to mu je Zaštitnik građana saopštio, da je kamata za koju Ustavni sud tvrdi da je zbog svoje zelenaške prirode nesaglasna Ustavu, te je od građana ne smeju naplaćivati banke, još manje je to dopušteno državnim organima. Poreska uprava činila je to godinama pre, i pet meseci posle odluke Ustavnog suda, i to, uz sadašnje ponašanje Poreske uprave na preporuku Ombudsmana, najbolje oslikava odnos koji pojedinci u njenom vrhu imaju prema načelima dobre uprave, vladavini prava i građanima, zaključio je Zaštitnik građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track