Proslava Dana RS u Skupštini Srbije
Foto: Tanjug

Koncert na dar

Proslava Dana RS u Skupštini Srbije

Društvo -
Stefanović je ocenio da je koncert Banjalučke filharmonije u Beogradu poseban kulturni događaj koji simboliše bratske odnose Srbije i RS

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je manifestacija "Koncert na dar", kojom se u Beogradu proslavlja Dan Republike Srpske (RS), dokaz da su neke vrednosti iznad vremena i da treba čuvati mostove saradnje Beograda i Banjaluke.

Stefanović je ocenio da je koncert Banjalučke filharmonije u Beogradu poseban kulturni događaj koji simboliše bratske odnose Srbije i RS. Mostove je mudrije koristiti, nego zaobilaziti, citirao je Stefanović Nobelovca Ivu Andrića. Čestim Dan RS i krsnu slavu svetog Stefana svim građanima sa željama za napredak u godinama pred nama, rekao je Stefanović.

Predsednik Skupštine RS Igor Radojčić podsetio je da je RS 9. januara proslavila 22. rođendan koji se može opisati stihovima Jove Jovanovića Zmaja "pođem, klecnem, idem, zastajkujem". Sa tih par reči mogu se opisati dve decenije RS. Pošli smo na dug put, na njemu smo više puta zastali, pokleknuli pod pritiskom stranih uticaja i domaćih raskola, kriza i tranzicija, rekao je Radojčić. Trajemo već 22 godine zato što je to želja i volja naroda RS, overena međunarodnim Dejtonskim sporazumom, dodao je on. Radojčić je rekao da su veze RS i Srbije strateške, političke, institucionalne, ekonomske, životne i ljudske.

Kroz harmoniju muzike čućemo Filharmoniju iz Banjaluke i hor iz Beograda, rekao je Radojčić i obraćanje završio rečima: "Živela Republika Srbija, živela Republika Srpska". Koncertu u Domu Narodne Skupštine Srbije prisustvuju ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, predstavnici Diplomatskog kora i poslanici Skupštine Srbije. Izvođači su Banjalučka filharmonija, akademski hor "Obilić", AKUD "Branko Krsmanović", solisti Snežana Savičić Sekulić, Ivo Brković i Darko Marić, kao i dirigenti Darinka Matić Marović i Vanesa Kremenović. Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track