Bačević: Postavićemo krak Južnog toka za Kosovo!
Foto: Nebojša Mandić

U toku rad na prostornom planu

Bačević: Postavićemo krak Južnog toka za Kosovo!

Društvo -
Ministar rudarstva je ocenio da Srbija ne treba da se uključuje u raspravu između EU i Rusije povodom "Južnog toka"

BEOGRAD - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je da će Srbija postaviti jedan krak gasovoda "Južni tok" za Kosovo. "Mi sada radimo prostorni plan južnog kraka "Južnog toka", koji će da završi u Makedoniji. Postavićemo krak za Kosovo", rekao je Bačević.

Ministar rudarstva je ocenio da Srbija ne treba da se uključuje u raspravu između EU i Rusije povodom "Južnog toka" i naveo da je taj projekat "u geostrateškom i geopolitičkom smislu od ogromnog značaja". Na pitanje novinara zašto nije objavljena studija izvodljivosti za izgradnju kanala na Moravi, on je kazao da je takav dogovor sa kineskim partnerom.

"U sporazumu koji smo potpisali obavezali smo se da u javnosti ne objavljujemo podatke iz nje dok je ne usvoje upravni odbor kompanije "Gezuba korporejšn" i Vlada Srbije", rekao je Bačević. On je izrazio očekivanje da će ove godine biti izrađen prostorni plan za područje posebne namene, i da nakon toga mogu da počnu razgovori o realizaciji tog projekta. Upitan da li su Grčka i Makedonija dale saglasnost za projekat izgradnje kanala, koji bi preko Vardara otvorio izlaz na Egejsko more, Bačević je kazao da "realizacija našeg projekta ne zavisi od toga da li će se Makedonija opredeliti za to ili neće".

"Kinezi su već kupili luku Pirej u Grčkoj. Obleću već dugo oko luke u Solunu. Zašto bi to kupovali ako bi znali da je ovaj projekat neizvestan", kazao je. Na pitanje zašto nije odmah reagovao na prozivke zbog izjave da će Kina uložiti 10.000 umesto 10 milijardi evra u centralnu i istočnu Evropu, ministar je kazao da je tako bilo zbog "nesaglasnosti srpskog i engleskog numeričkog sistema".

"Tek kada sam dobio zvaničnno tumačenje engleskog numeričkog sistema od Ministarstva finansija i ovlašćenih prevodilaca oglasio sam se saopštenjem", rekao je. On je istakao da "nikad neće odustati" od istraživanja nikla u Srbiji i da prema rezultatima osnovnih geoloških istraživanja nakoliko stotina milijardi evra "leži u zemlji", od čega je nikl samo jedan deo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track