HUMANITARNA KOJA NIJE PODELJENA: 10 kg penis makarona 1999. stiglo u Bujanovac
Foto: Printscreen Yt

Skandalozna testenina

HUMANITARNA KOJA NIJE PODELJENA: 10 kg penis makarona 1999. stiglo u Bujanovac

Društvo -
Ova napuljska testenina uglavnom je deljena samo među kolegama u Crvenom krstu, kako oni kažu, kao kuriozitet, a pojedinci je još čuvaju

BUJANOVAC - Ponegde još ima manjih količina zaostale testenine koja je kao humanitarna pomoć 1999. godine stigla u Bujanovac, ali korisnicima nije podeljena zbog bojazni da bi njen neobičan izgled izazvao skandal.

Testenina čiji oblik podseća na penis uglavnom je deljena samo među kolegama u Crvenom krstu, kako oni kažu, kao kuriozitet. Neki od njih je još čuvaju, pa su se fotografije ovih namirnica nedavno pojavile i na Fejsbuku.

Kako je objašnjeno, ova pošiljka nije prošla kroz redovnu distributivnu mrežu Crvenog krsta Srbije, nego je poslata direktno u Crveni krst Bujanovac. Kada su paketi i kese otvoreni, odlučeno je da se ova pomoć ne deli dalje raseljenima sa Kosova i Metohije, kako je prvobitno bilo planirano.

U niškom Crvenom krstu kažu da je reč o samo desetak kilograma humanitarne pomoći i da nemaju podatke o tome ko je u Bujanovac pre 15 godina poslao ovu neobičnu testeninu proizvedenu u Napulju.

Humanitarna pomoć je 2011. godine iznenadila i stanovnike Trgovišta kojima je posle katastrofalnih poplava bilo poslato hiljadu pari tanga gaćica i brus-haltera.

U Crvenom krstu kažu da u ovakvim situacijama ne treba tražiti zlu nameru:

"Često se kao humanitarna pomoć šalje nešto što je inače za bacanje, pa kad se prazne magacini, oni koji žele da budu humani i ne razmišljaju šta šalju. Praksa je pokazala da se dešavaju i greške kada, na primer, u opštine sa pretežno muslimanskim stanovništvom ponekad stignu konzerve sa svinjetinom, posle čega se pomoć ponovo sortira i šalje u druga mesta".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja