EPS TVRDI: Veći računi zbog državnih i verskih praznika!

Nema greške

EPS TVRDI: Veći računi zbog državnih i verskih praznika!

Društvo -
Istorijski podaci o potrošnji po mesecima ukazuju da je potrošnja u decembru uvek značajno veća u odnosu na novembar. Na povećanje potrošnje utiču i verski i državni praznici kada se već tradicionalno beleži veća dnevna potrošnja, poručuju iz EPS-a

BEOGRAD - Kompanija "EPS snabdevanje" saopštila je večeras da je, nakon kontrole decembarskih računa, utvrđeno da je potrošnja struje tačno obračunata, odnosno da nije došlo do sistemske greške. ‚

"Pojedini kupci su dobili veće račune, jer je potrošnja u decembru u Srbiji bila veća za 24 odsto u odnosu na novembar. Povećanje iznosa na računu u dinarima nije direktno srazmerno povećanju potrošnje u kilovat-satima, jer je iznos koji kupac treba da plati uslovljen zonskim načinom obračuna.

I minimalno povećanje potrošnje nekog kupca može da dovede da kupac iz zelene zone pređe u plavu ili crvenu, što povećava iznos računa", saopšteno je.

Ta kompanija je podsetila da je tarifnim sistemom određeno da se rastom potrošnje u kilovat-satima iznos računa povećava progresivno i dodala da je na račune za decembar uticala povećana potrošnja struje.

"Istorijski podaci o potrošnji po mesecima ukazuju da je potrošnja u decembru uvek značajno veća u odnosu na novembar. Na povećanje potrošnje utiču i verski i državni praznici kada se već tradicionalno beleži veća dnevna potrošnja.

Konkretno, u 2013. godini to je povećanje na nivou ukupnog distributivnog konzuma u Srbiji 24 odsto, a na području "Elektrodistribucije Beograd" je čak 31 odsto", dodaje se. "EPS snabdevanje" navodi da je na uvećanu potrošnju u decembru uticao i, kako je saopšteno, "objektivni temperaturni uticaj".

"Takođe, period obračuna za decembar 2013. godine je između 31 i 33 dana, dok je za novembar 2013. godine bio između 29 i 30 dana, te je ukupno obračunata energija po tom osnovu veća", navodi "EPS snabdevanje".

Ta firma je dodala da svaki kupac ima pravo na reklamaciju ukoliko sumnja u ispravnost računa, jer uvek postoji mogućnost da dođe do greške u pojedinačnom slučaju.

"Na primeru dva računa koje je Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, predstavila kao problematične utvrđeno je da je očitavanje brojila tačno i da je obračun ispravan. Uvećani računi ovih kupaca posledica su povećanja njihove potrošnje u decembru", dodaje se.

Ministarka Mihajlović zatražila je u sredu, 15. januara, od EPS-a da u roku od sedam dana utvrdi da li je bilo nekih problema sa računima za struju od decembra, jer su se pojedini građani žalili na uvećane iznose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track