STRVOŽDERI: Ukrali uginule svinje, rasparčali ih u blatu i meso odneli kući

Užas

STRVOŽDERI: Ukrali uginule svinje, rasparčali ih u blatu i meso odneli kući

Društvo -
Na snimku se jasno vidi kako za sada, nepoznate osobe meso uginulih životinja rasparčavaju u blatu i pakuju ih u gepek automobila Da li je kasnije prerađeno kao hrana za životinje, ili što je najgore za ljude, koji možda nisu ni svesni toga?

BEOGRAD/NOVI SAD - Kakvo meso jedemo i odakle ono dolazi – sigurno ste se zapitali ako ste na internetu videli kako, navodno, radnici sa farme u Bečeju meso bacaju u blato.

Na snimku se jasno vidi kako za sada, nepoznate osobe meso uginulih životinja rasparčavaju u blatu i pakuju ih u gepek automobila. Ipak prema rečima zaposlenih u PIK Bečej, to nisu njihovi radnici već lopovi, tako da se samo pretposltavlja gde bi moglo da završi ovo meso. Da li je kasnije prerađeno kao hrana za životinje, ili što je najgore za ljude, koji možda nisu ni svesni toga

Snimak koji je osvanuo na Jutjubu nastao je pored farme PIK Bečej, u blizini kontejnera u koji se odlažu uginule životinje. Istina tu je i visoka ograda , ali po svemu viđšenom to za lopove nije nikakav problem.Upadi, pa i napadi mačetama i drugim oružjem na čuvare su česti, a na pitanje da li je moguće bolje obezbediti kontejnere ili možda ojačati ogradu, Petar Maksimović iz PIK „Bečeja“ kaže: „Jednostavno se to ne može obezbediti bolje. Po Zakonu imate da se leševi moraju sklanjati u ovlašćene firme, gde se to uništava. Oni skupljaju u kontejnere, ali ne mogu da prazne kontejnere svaki dan. Imate da su kontejneri zaključani, imate ogradu, žicu…” Veterinarska inspekcija je utvrdila da PIK „Bečej“ na adekvatan način obezbeđuje farme i čuva meso uginulih životinja, kao i da su samo u januaru prijavili čak 10 upada nepoznaih lica, međutim, uhapšenih zbog toga za sada nema. „Tužilaštvo i sudije su u tim slučjevima ocenili da se ovde radi o ometanju i ugrožavanju imovine i poseda farme, a ne o ugrožavanju javnog zdravlja i kao takve krivične prijave su odbačene. Održali smo sastanak sa šefom odeljenja kriminalističke policije i sudijom i njegovim pomoćnikom radi dalje koordinacije“, kaže Sanja Čelebićanin iz Ministarstva poljoprivrede. Do tada preostaje nam da nagađamo gde bi meso uginulih životinja sa snimka, moglo da završi: Na trpezi, u nekoj konzervi, kobasicama, ili što je manje verovatno kao hrana za životinje.

U svakom slučaju ovaj problem mora biti rešen u zajedničkoj akciji vlasnika farme, inspekcije, policije i Tužilaštva, jer ovo nisu jedine farme na kojima se dešavaju krađe trulog mesa, samo su trenutno najaktuelnije.

http://www.youtube.com/watch?v=fxJl6w5tHH8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track