FRIDOM HAUS: Srbija je slobodna zemlja!

Godišnji izveštaj

FRIDOM HAUS: Srbija je slobodna zemlja!

Politika -
Srbija je svrstana u grupu 88 slobodnih zemalja sveta, sa prosečnom ocenom dva za politička prava i građanske slobode

BEOGRAD - U tradicionalnom godišnjem izveštaju Fridom hausa, Srbija je svrstana u grupu 88 slobodnih zemalja sveta, sa prosečnom ocenom dva za politička prava i građanske slobode. Prema klasifikaciji Fridom hausa, jedinicom se ocenjuju maksimalna politička prava i građanske slobode, a najlošija ocena je sedmica.

Sa prostora bivše Jugoslavije, u grupu slobodnih zemalja ušle su još Slovenija, Hrvatska i Crna Gora, dok su Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo svrstane među delimično slobodne zemlje. U našem regionu najbolju prosečnu ocenu, jedan, dobila je Slovenija, Hrvatska ima jedan za politička prava i dva za građanske slobode, Srbija je ocenjena sa dve dvojke, dok Crna Gora ima ocenu tri za politička prava, a dva za građanske slobode.

Bosna i Hercegovina i Makedonija imaju dve trojke, a najlošije ocenjeno je Kosovo sa peticom iz političkih prava i četvorkom za građanske slobode. Prema izveštaju Fridom hausa za 2013. godinu, države sa najmanje političkih i građanskih sloboda su Centralnoafrička Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan.

Tih deset država ocenjeno je sedmicom u obe oblasti - političkim pravima i građanskim slobodama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track