PONOVO RADI SID: Diplomate idu na obaveštajnu obuku!
Foto: KURIR

Posle 7 godina

PONOVO RADI SID: Diplomate idu na obaveštajnu obuku!

Društvo -
Kadar koji regrutuje ova služba čine profesionalni obaveštajci sa diplomatskim statusom, ali i karijerne diplomate sa obaveštajnim statusom. Ukidanje SID bio je samoubilački potez, ocenio je nekadašnji šed diplomatije Vladislav Jovanović

BEOGRAD - Srbija će, posle sedam godina, ponovo dobiti diplomatsko-obaveštajnu službu, bez koje, smatraju mnogi, nema ozbiljne države, a iza toga stoji praktičan cilj da državni vrh bude što bolje i blagovremenije informisan, ali u Ministarstvu spoljnih poslova napominju da nije reč o agenturi.

Profesor David Đ. Dašić, raniji ambasador SRJ u Brazilu i generalni konzul SFRJ u Njujorku, upućen u to kako je Služba za istraživanje i dokumentaciju (SID) nekada radila, rekao je on dodajući da je ona i danas preko potrebna, bez obzira na to što je zbog raznovrsnosti informacionih izvora, uključujući internet, sve manje tajnih informacija.Unutar diplomatskih službi mnogih država, kako je rekao, postoje posebne organizacione jedinice, s kadrom osposobljenim za obaveštajno najdelikatnije zadatke i poslove.

"Ma koliko bile osposobljene, postojeće obaveštajne službe nisu u stanju, zbog faktora rizika i posledica koje on sa sobom nosi, da dopru dotle dokle mogu saradnici posebne obaveštajne službe MIP", rekao je on.Prema njegovim rečima, kadar koji regrutuje ova služba, u odgovarajućoj srazmeri čine profesionalni obaveštajci sa diplomatskim statusom, uz prethodnu diplomatsku obuku, ali i karijerne diplomate sa obaveštajnim statusom.

Vladislav Jovanović (Foto: Maja Mojsovski Rašević)
Vladislav Jovanović (Foto: Maja Mojsovski Rašević)

Ukidanje SID bio je samoubilački potez, ocenio je nekadašnji šed diplomatije Vladislav Jovanović."Zadatak ove službe nisu nedozvoljene radnje, već dolazak do produbljenih informacija. U njoj obično rade dobri osmatrači i analitičari, koji znaju da čitaju „između redova“. Od onih sa „lenjim umom“ ovde nema vajde", rekao je Jovanović.Osnove za obnavljanje SID postaviće zakon o spoljnim poslovima, a zatim bi i Zakon o službama bezbednosti trebalo da je ponovo ugradi u obaveštajni sistem.SID je osnovan 1949. godine, ali je i ranije, podseća Jovanović, slična služba postojala u Kraljevini Jugoslaviji, pri pres službi Ministarstva kao i u Kraljevini Srbiji.Obično se ističu uspesi SID u vreme vrhunca Pokreta nesvrstanih, kada je Jugoslavija morala biti blagovremeno obaveštena o namerama drugih zemalja, da bi u svojim potezima bila korak ispred drugih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track