OBELEŽAVANJE GORIVA: Počelo markiranje naftnih derivata

Suzbijanje nelegalnog prometa

OBELEŽAVANJE GORIVA: Počelo markiranje naftnih derivata

Društvo -
Za markiranje se koriste najsavremenije nano-tehnologije, a sam postupak podrazumeva ubacivanje posebnih hemijskih elemenata u gorivo koji ne utiču na kvalitet goriva, ali omogućavaju da se utvrdi da li gorivo potiče iz legalnog prometa

BEOGRAD - U Srbiji je u subotu počelo obeležavanje naftnih derivata, čime će se suzbiti nelegalan promet derivata, povećaće se budžetski prihodi, a biće obezbeđeno i da na tržištu ima samo goriva propisanog kvaliteta, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Za markiranje se koriste najsavremenije nano-tehnologije, a sam postupak podrazumeva ubacivanje posebnih hemijskih elemenata u gorivo koji ne utiču na kvalitet goriva, ali omogućavaju da se utvrdi da li gorivo potiče iz legalnog prometa.

"Proces markirana imaće minimalan uticaj na cenu goriva, a moguće je da neće ni imati uticaja, jer će obeležavanje omogućiti naftnim kompanijama da povećaju svoj udeo u delu tržišta koji je do sada bio pod uticajem nelegalnih tokova", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da se u Srbiji, prema procenama, godišnje na crno proda između pet i 10 odsto svih količina goriva. Obeležavanje naftnih derivata sprečiće da se u prometu nađe gorivo koje nije obeleženo na propisan način, što bi, prema procenama, trebalo da poveća budžetske prihode za oko 40 miliona evra.

Pored povećanja budžetskih prihoda, kako navode u Ministarstvu, direktne koristi od obeležavanja goriva imaće i vlasnici automobila, jer će se u prodaji nalaziti isključivo gorivo propisanog kvaliteta. Korišćenjem "kvalitetnog" goriva obezbeđuje se efikasniji rad motora vozila, manje kvarova, kao i bolje sagorevanje goriva u motoru, koje doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova u atmosferu.

Kako se dodaje u saopštnju, obavezu obeležavanja goriva imaju naftne kompanije, a cilj je da se u startu markiraju ukupne količine naftnih derivata proizvedene u Srbiji ili iz uvoza.

Nadzor će obuhvatiti sve benizinske stanice u zemlji, a sam postupak obeležavanja je takav da omogućava da se na terenu u kratkom roku utvrdi da li je bilo namešavanja nelegalnih komponenti. Uredba o obeležavanju, odnosno markiranju derivata nafte, usvojena je 29. maja 2013. godine, a na javnom tenderu za sprovođenje ove usluge raspisanom u julu, izabrani su preduzeća SGS Beograd, Autentiks i Nanoinspekt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track