Građevinci Jastrepca dobili državu u Strazburu!
Foto: Reuters

Pobedili u sudskom sporu

Građevinci Jastrepca dobili državu u Strazburu!

Društvo -
Čak 1.318 bivših radnika ovog preduzeća, u kome se promenilo pet stečajnih upravnika, potražuje od 10.000 do 500.000 dinara i od te sume do sada su uspeli da naplate samo 45 odsto
1 / 2 Foto: Reuters

KRUŠEVAC - Bivši radnici građevinskog preduzeća “Jastrebac”, koje se nalazi u stečaju već 12 godina, dobili su spor protiv države pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu na ime neisplaćenog dela zarada, rekao je predsednik veća sindikata u Kruševcu Milenko Mihajlović.

Prema njegovim rečima, 1.318 bivših radnika ovog preduzeća, u kome se promenilo pet stečajnih upravnika, potražuje od 10.000 do 500.000 dinara i od te sume do sada su uspeli da naplate samo 45 odsto.Mihajlović je napomenuo da je oko 700 radnika u Strazburu zastupala advokatska kancelarija “Moskovljević” i da se odluka suda, prema njegovim saznanjima odnosi na njih 408.

“Logično bi bilo da svi radnici, kao poverioci naplate svoja potraživanja shodno rešenjima koja imaju i mislim da bi bilo mnogo loše da sada država napravi podelu, a pri tome nije imala snage da kroz svoje stečajne upravnike okonča stečajni postupak” – prokomentarisao je Mihajlović.Nažalost, dodaje on, pravda je morala da se ostvari van granica naše zemlje i da na intervenciju “nekog sa strane” prizna greške koje su prisutne u liku stečajnih upravnika.

Od 2002. godine do danas promenjena su dva zakona o stečaju, promenjeno je pet stečajnih upravnika i niko nije našao za shodno da taj stečaj što pre završi – istakao je predsednik veća sindikata.Komentarišući da je rok za isplatu potraživanja tri meseca, Mihajlović je rekao da bi nova ozbiljnost države trebala da se ogleda i u poštovanju međunarodnih institucija napomenuvši da se jedan deo agonije radnika sa ovom presudom završio, izrazivši nadu da ona neće potrajati u delu isplate.

Procenjena vrednost imovine Jastrepca pre 12 godina bila je oko 30 miliona maraka, a dug prema poveriocima je iznosio oko 15 miliona maraka. Od tada je veliki deo imovine, uključujući i upravnu zgradu, koju je kupila gradska uprava, prodat.

Mihajlović je podsetio da je za uspešno vođenje ovog stečaja rezervisana nagrada od oko četiri miliona dinara.“Mislim da bi bilo katastrofalno da neko dobije nagradu za uspešno vođenje ovog stečaja. Ako se i to dozvoli i ako država omogući tim ljudima koji su itekako profitirali, da dobiju nagradu, neka to služi na čast svima”, kaže on.U Kruševcu još ima desetak aktivnih stečajeva, a 2002.godine, bez posla je po osnovu stečaja u tom gradu ostalo 3.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track