PROTEST ISPRED VLADE: Rudari iz Zajače traže 3 plate, staž i knjižice
Foto: Tanjug

Očekuju podršku Vlade

PROTEST ISPRED VLADE: Rudari iz Zajače traže 3 plate, staž i knjižice

Društvo -
Nadamo se da ćemo sada kada Vlada stoji uz nas uspeti da rešimo probleme koji traju duže od jedne godine, kažu štrajkači

BEOGRAD - Predsednik Štrajkačkog odbora u Rudniku i topionici "Zajača" Dragan Pantić izjavio je danas da štrajkači očekuju podršku Vlade Srbije za ispunjenje štrajkačkih zahteva.

Oko 100 radnika Rudnika i topionice "Zajača" kod Loznice pocelo je oko 11 sati protest pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu zahtevajući raskid ugovora o privatizaciji, isplatu sedam zaostalih zarada, povezivanje staža i overu zdravstvenih knižica.

Pantić je posle razgovora s predstvnicima Vlade rekao da će zaposleni u Rudniku i topionici "Zajača", koja posluje u okviru koncerna Farmakom u vlasništvu Miroslava Bogićevića, nastaviti štrajk do ispunjenja zahteva."Nadam se da ćemo sada kada Vlada stoji uz nas uspeti da rešimo probleme koji traju duže od jedne godine. Tražimo da nam uplati najmanje tri plate, overi knjižice i uplati doprinose", rekao je on.

Pantić je rekao da je predstavnike štrajkača primio savetnik prvog potpredsednika Vlade Srbije Dragan Đoković saslušao njihove probleme i pozvao Bogićevića, koji je obećao da će danas primiti radnike na razgovor u Šapcu.Predsedink Štrajkačkog odbora i sindikata u Rudniku i topionici "Zajača" je rekao i da je Bogićević poslao ljude iz Fabrike akumulatora Sobmor da zamene u Topionici radnike koji su u štrajku.

Pantić je dodao i da predstavnici štrajkača očekuju razgovore i u Ministarstvu energetike, posle kojih će odlučiti kada će završtiti protest pred zgradom Vlade.Radnici nose zastave Srbije i rudara, kao i transparente na kojima piše "Dosta je rada bez plata", "Deca su nam gladna" i "Bogićević plus zakon jednako gladni radnici".

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici, jednoj od centralnih saobraćajnica u Beogradu, odvija se bez zastoja, a skup obezbeđuje policija.Radnici u Rudnicima i topionici Zajača, koji posluju u okviru koncerna Farmakom, štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada počeli su 28. januara, najpre u krugu fabrike, a od 6. februara protestovali su ispred upravne zgrade firme u Loznici.Vlasnik koncerna Farmakom Miroslav Bogićević kupio je 28. februara 2006. godine preduzeće Rudnici i topionica "Zajača", koje trenutno zapošljava oko 330 radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja