NAPAD NA NIŠ EKSPRES: 13 godina od ubistva 12 Srba u Livadicama
Foto: Nis Ekspres, Livdice, pritnskrin Jutjub.

Nerasvetljeni zločin terorista s Kosova

NAPAD NA NIŠ EKSPRES: 13 godina od ubistva 12 Srba u Livadicama

Društvo -
Aktiviranjem mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine u selu Livadice, kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu. Najmlađa žrtva tog nerasvetljenog zločina bio je dvogodišnji Danilo Cokić.
1 / 5 Foto: Nis Ekspres, Livdice, pritnskrin Jutjub.

BEOGRAD - Danas se navršava 13 godina od terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa" u kome je poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba, koji su išli na Zadušnice u Gračanicu na Kosovu.

Aktiviranjem mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine u selu Livadice, kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu. U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dvoje ljudi je povredama podleglo kasnije. Tim povodom ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je juče u Zubinom Potoku da je rasvetljavanje tog zločina "pitanje svih pitanja".

"Znamo li nekoga ko je kriv za taj zločin, da li je kažnjen neko za to? To je pitanje svih pitanja, da li će zločini nad Srbima biti tretirani kao nešto za šta pčionioci ne treba da budu kažnjeni ili će biti tretirani kao zločini svuda u svetu - zločini nad ljudima", rekao je Vulin. Jedini osumnjičeni, a potom i optuženi za taj napad bio je Fljorim Ejupi, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

Vrhovni sud Kosova ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza u drugostepenom postupku marta 2009. godine. U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojsa, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Najmlađa žrtva tog nerasvetljenog zločina bio je dvogodišnji Danilo Cokić. Portparol Euleksa Irina Gudeljević je ponovila za agenciju Beta da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track