USPEH SRPSKIH ORUŽARA: Lazar 2 pobedio i Ruse i Amere
Foto: Andrej Mlakar

Pobedili u oštroj konkurenciji

USPEH SRPSKIH ORUŽARA: Lazar 2 pobedio i Ruse i Amere

Društvo -
Pakistanska policija odlučila je da kupi 20 komada srpskog oklopnog vozila posle testiranja u kome su učestvovale Turska, Ukrajina, Rusija i SAD e

ISLAMABAD – Pakistanska policija odlučila je da od Srbije kupi najmanje 20 oklopnih vozila točkaša Lazar II konfiguracije 8x8 koje još od avgusta 2013 godine testira Pakistanska armija.

Pakistan je interesovanje za kupovinu Lazara II pokazao posle testiranja u kome su sa svojim točkašima učestvovala Turska, Ukrajina, Rusija i Sjedinjene Američke Države, a na testovima Srbija ubedljivo odnela pobedu.

Glavni razlog zašto se pakistanska policija odlučila na kupovinu Lazara 2 8x8 nalazi se u dotrajalosti i neadekvatnoj lakih oklopnih vozila mohafiz razvijenih na šasiji Lend Rovera tipa difender 110, posebno posle poslednjih smrtnih žrtava među policajcima zbog izuzetno slabog oklopa i dotrajalih vozila.

Naime pakistanska policija u borbi protiv kriminalaca u gradu Lara zbog neadekvatne oklopne zaštite izgubila je čak 18 policajaca koji su došli pod udar, bombi i protivavionskih topova prilikom sukoba policije i lokalnih kriminalaca.

Zbog velikih gubitaka pakistanska policija se odlučila da po hitnom postupku od Srbije kupi 20 točkaša Lazar II.

“ Srbija je jedina država koja je na testiranju dala uživo demonstraciju i prikaz otpornosti vozila u borbenom delovanju, dok smo u njemu imali pravu posadu, izjavio je predstavnik pakistanske policije Dost Ali Baloch.

On je dodao i da je Srbija ponudila isporuku oklopnih vozila u dve faze, a krajem decembra 2013 godine ponuđena je i najniža cena od 11 miliona američkih dolara za kupovinu 20 oklopnih vozila.

Podestimo na Sajmu vojne opreme i naoružanja Partner 2013 koji se održao u junu prošle godine srpskoj javnosti je prikazano novo oklopno vozilo točkaš konfiguracije 8x8 pod imenom Lazar 2.

Višenamensko oklopno vozilo Lazar 2 8x8 zasniva se na modifikacijama koncepta i tehničkih rešenja primenjenih na funkcionalnom modelu vozila Lazar. Modifikacije vozila su izvršene sa ciljem daljeg usklađivanja osnovnih karakteristika vozila sa aktuelnim svetskim trendovima u razvoju familija višenamenskih oklopnih vozila točkaša.Koncept vozila Lazar 2 predstavlja kombinaciju koncepata klase MRAP ( Mine Ressistant Ambush Protection vheicle s tim što ovaj točkaš više pomera ka konceptu MRAV ( Multi- Purporse-armored Vhecicle), pre svega zbog uvođenja koncepta nezavisnog oslanjanja.Koncept vozila omogućava ugradnju različitih vrsta turela, kupola, i oružanih stanica, u zavisnosti od osnovne namene vozila. Na sajmu je predstavljen sa kupolom Vidra-E.

U Lazar je ugrađen motor od 500 konja, što omogućava da na ravnom putu razvije brzinu od 100 km na čas. Novi oklop nivoa 4 plus. Vozilo ispred sebe ima kameru sa 180 stepeni vidljivosti, a u unutrašnjosti se nalaze I monitori za levu,desnu i zadnju kameru ugrađena iznad izlaznih vrata za iskrcavanje vojnika.

Tokom sajma bilo je obelodanjeno i prvi put da je prva tri vozila naručila pakistanska armija za testiranje i moguću licencnu proizvodnju u sopstvenim pogonima fabrike za proizvodnju tenkova i oklopnih vozila HIT u gradu Taksila

tribune.com.pk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track