SVI BI HTELI U SRBIJAGAS: Direktoru plata od 30.000 evra i moć veća od ministarske!
Foto: Fonet

Najpoželjnije mesto u privredi

SVI BI HTELI U SRBIJAGAS: Direktoru plata od 30.000 evra i moć veća od ministarske!

Društvo -
Sigurno je da ruskoj strani, od koje Srbija kupuje gas, nije u interesu da za partnera ima kompaniju koja nije sposobna da plaća svoje obaveze, kaže ministarka Zorana Mihajlović

BEOGRAD - Politička moć veća i od one koju imaju pojedini ministri u Vladi Srbije i mesečna zarada od blizu 30.000 evra, sve to sa sobom nosi pozicija generalnog direktora „Srbijagasa“. Zato i ne čudi što se partije otimaju o ovo preduzeće, iako spada u najveće srpske gubitaše.

Prvi čovek ovog javnog preduzeća Dušan Bajatović iz SPS-a, nedavno je izjavio da ostaje u „Srbijagasu“, pa i po cenu da SPS ne uđe u novu vladu.

Na pitanje na osnovu čega je tako samouveren, Bajatović veoma kratko odgovara: "Svašta! Radna knjižica mi je u „Srbijagasu“, tamo mi je radno mesto".

Međutim, potpredsednica SNS Zorana Mihajlović, objašnjava da će stvari u „Srbijagasu“ morati da se menjaju i da je velika šteta što reformisanje nije počelo ranije jer za to nije bilo konsenzusa u Vladi. "Svako ima pravo da želi šta hoće, pa i mesto direktora nekog javnog preduzeća, ali izjava da je neko „ruski čovek“ može loše da utiče na odnose Srbije i Rusije. Sigurno je da ruskoj strani, od koje Srbija kupuje gas, nije u interesu da za partnera ima kompaniju koja nije sposobna da plaća svoje obaveze", kaže ona.

Kakav god bude ishod ovog sukoba, činjenica je da čelno mesto u „Srijagasu“ ima veću političku težinu od direktora bilo kog javnog preduzeća. Razlog za to je, kako objašnjava Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, što je Srbija uvozno zavisna od ruskog gasa i budući razvoj ovog sektora dominantno je u rukama Rusa.

"To su činjenice iz kojih Bajatović crpi svoju moć", objašnjava Savić.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kaže da je mesto na kome se nalazi Bajatović “politički osetljivo”, zbog uvoza gasa iz Rusije i Južnog toka. "Ljudi koji su na ovakvim pozicijama u Evropi imaju i jake političke veze. Njihov uticaj prevalizali moć klasičnog menadžera. I Bajatović ima političku moć, pogotovo što uvozi resurs od koga zavisi funkcionisanje značajnog dela privrede", navodi profesor Predrag Simić.

Šta čini jednu Bajatovićevu platu

Kao generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović prima 176.188 dinara, a kao član Nadzornog odbora "Jugorosgasa" 1.418.297.

Za članstvo u Nadzornom odboru Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor mesečna nadoknada je 344.983 dinara, dok kao generalni direktor "Južnog toka Srbija", prema nezvaničnim saznanjima, Bajatović prima 1.150.000. Što je ukupno: 3 miliona, 89 hiljada 468 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track