TEROR ALBANACA: Srbima iz Đakovice zabranjena poseta groblju!
Foto: Tanjug

Ni na Zadušnice ne mogu da obiđu grobove

TEROR ALBANACA: Srbima iz Đakovice zabranjena poseta groblju!

Društvo -
To je poslednje pravo koje smo imali. Zabranjeno nam je da na svojim ognjištima slavimo praznike ili obilazimo groblja naših predaka. To je žalost i tuga i neshvatljivo je da se danas dešava bilo gde u Evropi, izjavio je predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stojanović

BEOGRAD - Kosovska policija i prištinske institucije zabranile su grupi od oko 120 raseljenih Đakovčana da na zadušnice u tom gradu posete grobove svojih predaka, izjavio je organizator tog puta i predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević.

Prema njegovim rečima, raseljeni Đakovčani su planirali da na put krenu u petak veče iz Beograda, Rače Kragujevačke, Kragujevca i Kraljeva.

"To je poslednje pravo koje smo imali. Zabranjeno nam je da na svojim ognjištima slavimo praznike ili obilazimo groblja naših predaka. To je žalost i tuga i neshvatljivo je da se danas dešava bilo gde u Evropi", rekao je Stanojević.

Stanojević je ocenio da je ta odluka "ubijanje pravde" i podsetio da su Đakovčani sprečeni i da na Badnje veče i Božić posete manastir Uspenja presvete bogorodice.

U Đakovici je pre rata živelo oko 12.000 Srba a danas su tamo ostale samo četiri starice koje žive u manastiru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track