Direktor Železnice: Počinju ulaganja veća od milijardu evra
Foto: Beta

Dragoljub Simonović o kreditima

Direktor Železnice: Počinju ulaganja veća od milijardu evra

Društvo -
Već 6. marta biti potpisan ugovor o rekonstrukciju šest deonica pruge na Koridoru 10, ukupne dužine 112 kilometara, koja će se finansirati iz ruskog kredita

KRAGUJEVAC - Železnice Srbije će u 2014. početi ulaganja veća od milijardu evra i za tri do četiri godine Srbija će imati drugačiju železnicu, dostojnu naroda i privrede, rekao je danas generalni direktor tog preduzeća Dragoljub Simonović.

On je u Kragujevcu rekao da se radi o sredstvima iz kuvajtskog, ruskog i češkog kredita, kao i kreditima Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Simonović je najavio i da će 6. marta biti potpisan ugovor o rekonstrukciju šest deonica pruge na Koridoru 10, ukupne dužine 112 kilometara, koja će se finansirati iz ruskog kredita.

"Tri deonice ćemo početi u ovoj godini, a tri će biti završene tako da će vozovi njima moći da se kreću brzinama od 120 do 160 kilometara na sat", rekao je Simonović i dodao da je u planu nabavka "vozova za najveće brzine".

Prema njegovim rečima, od septembra Železnicama će biti isporučen prvi voz iz nabavke dogovorene sa švacjarskom kompanijom Štadler. Ta nabavka ukupno 21 voza vredna je 99 miliona evra. "U narednih šest do sedam meseci imaćemo 21 elektromotorni voz najsavremeniji u Evropi", dodao je Simonović.On je naveo da je 2012. godine gubitak Železnica Srbije bio 12,8 milijardi dinara, a u 2013. gubitak je 4,5 milijardi dinara, što je smanjenje od 66 odsto.Kašnjenje vozova je skraćeno za 65 odsto, a otkazivanje polazaka za oko 60 odsto, dodao je direktor Železnica Srbije.

Simonović je u Kragujevcu počeo obilazak železničkih stanica i čcvorova u Srbiji koji će trajati do 20. aprila. On je u Kragujevcu najavio da će za obnovu zgrade stanice biti uloženo oko tri miliona dinara i da je u planu rekonstrukcija prvog koloseka i nabavka nove stanične vage. Simonović je ocenio da stanica u Kragujevcu ima izvanredne kapacitete i donosi novac.

Sa kragujevačke železničke stanice je u 2013. godini otpremljeno 470 vozova za prevoz preko 105.000 automobila, a plan za 2014. godinu je 400 vozova za prevoz Fijatovih automobila, rečeno je prilikom obilaska stanice.

Imovinu Železnice Srbije kradu i železničariSimonović je izjavio danas da je u poslednje vreme uhvaćeno dosta lopova koji su krali imovinu Železnice, među kojima su i radnici tog državnog preduzeća.On je tokom posete Želzničkoj stanici Kragujevac rekao da Železnica Srbije trpi ogromnu štetu zbog krađa njene imovine."Kada mi službe bezbednosti kažu, na primer, da za jednu noć nestane po dva i po kilometra pruge, ostanem bez teksta. Strašno je i da u jednoj stanici nema 20 vagona", rekao je Simonović.Po njegovim rečima, "krade se i na tone i tone goriva na svim nivoima", a pojedini kondukteri brukaju železnicu jer putnicima bez karti u vozovima uzimaju pare koje stavljaju u svoj dzep.

"Kad sve to saberete, to je velika tragedija, mi gubimo ogromna sredstva na krađama", rekao je Simonović.On je naveo da se kradu i "prigušnice" - vitalna, bezbednosna oprema pruga, zbog čega se u zadnjih 15 dana ima mnogo naletanja vozova na vozove."Neko ukrade par kilograma bakra i napravi sudar vozova, jer kada se 'prigušnica', ukrade mi ne vidimo voz na monitoru u narednih 20 kilometara", rekao je Simonović.

On je pomenuo brojne slučajeve prelaska vozila perko pruga iako su rampe spuštene, a zbog toga se nepravedno optužuje Železnica.Po njegovim rečima, ima i slučajeva da se prati i da se zna gde je kamion nakon krađe, ali da policija uopšte ne dođe. "Mora da se promeni ta svest, kao i da se zakonski izoštri kvalifikacija krađa", rekao je Simonović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track