Nikolić na proslavi 182. godišnjice Narodne biblioteke Srbije
Foto: Tanjug

Ustanova sa 6 miliona jedinica građe

Nikolić na proslavi 182. godišnjice Narodne biblioteke Srbije

Društvo -
Novoustanovljena nagrada "Janko Šafarik" iz oblasti bibliotekarstva dodeljena akademiku Miru Vuksanoviću

BEOGRAD - Narodna biblioteka Srbije obeležila je danas 182. godišnjicu od osnivanja kao i Nacionalni dan knjige, 28. februar. Govoreći na svečanosti u Narodnoj biblioteci u Beogradu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je da je ta institucija "simbol svesti o tome na kojim vrednostima valja temeljiti i uzdizati modernu državu". "Deleći usud svog naroda, države i crkve, uništavana i obnavljana Nacionalna biblioteka je ostala stecište znanja, visokog profesionalizma, posvećenosti i svesti o korenima, kontinuitetu, značaju institucije i njenim odgvornostima", rekao je Nikolić na godišnjici.

On je tom prilikom dodelio novoustanovljenu nagradu "Janko Šafarik" iz oblasti bibliotekarstva akademiku Miru Vuksanoviću. Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što su od danas ponovo otvoreni trezor Narodne biblioteke i fototeka Odeljenja za arheografiju, čija je rekonstrukcija trajala godinu dana, i istakao da su prilikom njihove obnove ispoštovani najsavremeniji standardi.

"To je minimum koji zaslužuje prvorazredno nacionalno blago, kao što je književna građa na pergamentu i papirusu nastala između 13. i 19. veka, snimci preko 5.500 ćirilskih rukopisa, 330 rukopisnih knjiga i fragmenata, 100 starih štampanih knjiga - rečju, najreprezentativnije srpsko književno nasleđe", kazao je Nikolić.

Direktorka Narodne biblioteke Svetlana Jančić rekla je da ta ustanova, sa oko šest miliona jedinica građe, predstavlja najveću nacionalnu biblioteku u regionu i jednu od najznačajnijih zbirki kulturne baštine u ovom delu Evrope. "Veličina, značaj i jedinstvena uloga centralne nacionalne biblioteke ogleda se u ostvarivanju zadataka od opšteg interesa", kazala je Jančićeva. Ona je književniku Aleksandru Gatalici dodelila nagradu Narodne biblioteke za najčitaniju knjigu u 2013. godini, za roman "Veliki rat". Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić zahvalio je Narodnoj biblioteci Srbije zbog toga što "prepoznaje važnost ulaganja u mlade" i omogućava stipendistima Fonda za mlade talente da obavljaju stručnu praksu i besplatno koriste elektronsku čitaonicu.

Svečanom obeležavanju godišnjice i Dana knjige prisustvovali su čelnici brojnih državnih institucija i kulturinih ustanova, članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i predstavnici stranih ambasada i verskih zajednica. Narodna biblioteka Srbije osnovana je 28. februara 1832. godine u Beogradu, a od prošle godine taj dan se obeležava kao Nacionalni dan knjige.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track