Od dijaspore u Srbiju godišnje se slije 5,5 milijardi dolara
Foto: Beta

Investiranje u maticu

Od dijaspore u Srbiju godišnje se slije 5,5 milijardi dolara

Društvo -
Gotovo 90 odsto investicija iz dijaspore ide u mesta iz kojih oni koji ulažu potiču i gde im žive rođaci

BEOGRAD - Iz dijaspore u Srbiju stiže oko 5,5 milijardi dolara doznaka godišnje, a najmanje toliko može da bude investirano u maticu, izjavila je danas direktorka vladine Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković.

Drašković je, nakon potpisivanja protokola o saradnji Kancelarije sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), istakla da je za takve investicije potrebno da se obezbedi poverenje i privredni ambijent.

Ona je precizirala da gotovo 90 odsto investicija iz dijaspore ide u mesta iz kojih oni koji ulažu potiču i gde im žive rođaci.

Predsednik NALED-a Vladan Atanasijević ukazao je da je cilj ovog sporazuma i da dijaspora upozna maticu zemlju i podvukao da je želja da novac koji ide u doznake iz dijaspore ne ide u potrošnju već u investicije kojim bi se otvorila nova radna mesta.

Atanasijević je dodao da NALED već šest godina radi sertifikaciju opština sa najboljim poslovnim okruženjem, a do sada je 27 opština u Srbiji dobilo sertifikat te organizacije.

Protokol o saradnji Kancelarija i NALED-a, kako je rečeno, podrazumeva aktivno uključivanje dijaspore u privredni razvoj Srbije, a poseban akcenat će biti na uspostavljanju veza lokalnih partnera sa potencijalnim investitorima u inostranstvu.Kako je naglašeno prilikom potpisivanja protokola, na taj način će se privući ulaganja i otvoriti radna mesta u lokalnim samoupravama širom Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track