Glamočić: Smanjenje nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku
Foto: Reuters

Ministarstvo poljoprivrede

Glamočić: Smanjenje nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku

Društvo -
Prvo smanjujemo nivo aflatoksina u hrani, a nakon toga, narednog mecesa biće promenjen i za mleko, tako da će biti vraćena granica na 0,05 mikrograma, rekao je Glamočić

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je danas da će u narednih nedelju do dve dana biti donet pravilnik o smanjenju dozvoljnog aflatoksina u stočnoj hrani, a u aprilu će biti promenjen dozvoljeni nivo aflatoksina i u mleku.

On je novinarima u Beogradu rekao da je pravilnik završen i da se trenutno usaglasava sa predstavnicima Ministarstva zdravlja. "Prvo smanjujemo nivo aflatoksina u hrani, a nakon toga, narednog mesesa biće promenjen i za mleko, tako da će biti vraćena granica na 0,05 mikrograma", rekao je Glamočić.

On je naveo da je to zakonska procedura i da će biti ispoštovana ove godine kako se ne bi pravile greske kao ranije.Ministar je najavio da će krajem meseca u posetu Srbiji doći generalni sekretar Evropske mlekarske asocijacije sa kojim će predstavnici nadleznog Ministarstva i stručnjaci razmotriti tu problematiku.Vlada Srbije krajem februara 2013. povećala je dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po litru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track