Mihajlović: Potrebno postaviti nova električna brojila
Foto: Dado Djilas

Sprečiti gubitak struje

Mihajlović: Potrebno postaviti nova električna brojila

Društvo -
U distribucijama vrlo često ima i do 60 odsto gubitaka električne energije što nije posledica samo krađe struje već i problema sa brojilima. Da su potrebna nova brojila - potrebna su, i to u Srbiji postepeno treba da se menja, navela je ministarka

KRUŠEVAC – Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas u Kruševcu da su potrebna nova brojila za očitavanje potrošnje elektične energije, ističući da je problem sa brojilima jedan od razloga gubitka struje.

"U distribucijama vrlo često ima i do 60 odsto gubitaka električne energije što nije posledica samo krađe struje već i problema sa brojilima. Da su potrebna nova brojila - potrebna su, i to u Srbiji postepeno treba da se menja", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će to vlada uvek podžati ukoliko je ekonomski, energetski efikasno i ukoliko to može da omogući što manje gubitaka električne energije.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je nedavno da je nabavka „pametnih brojila“ jedan od najvećih investicionih projekata te kompanije, ali je napomenuo da već godinama unazad postoje određeni problemi prilikom nabavki.On je na Kopaonik biznis forumu rekao da postoji tender za brojila u vrednosti oko dva miliona evra koji je počeo još 2012. i do danas nije zatvoren.

Iako, kako je rekao, postoji velika muka prilikom nabavke brojila, napomenuo je da postoji i svetlo na kraju tunela - međudržavni sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji omogućava da se problem reši putem strateškog partnerstva.Upitana da objasni o čemu je reč, Mihajlovićeva je rekla da postoji „krovni sporazum“ odnosno strateško partnerstvo sa UAE i da u tom smislu mogu da se vode određeni razgovori i na nižim nivoima, ne samo u energetici već i u poljoprivredi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja