Misija MMF završava posetu Srbiji
Foto: Damir Dervišagić

Neophodan novi aranžman

Misija MMF završava posetu Srbiji

Društvo -
Poseta predstavnika te međunarodne institucije imala je za cilj sagledavanje stanja državnog budžeta i javnih finansija Srbije, kao i razgovore o novom aražmanu iz predostrožnosti

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda završava posetu Srbiji, rečeno je u Kancelariji te finansijske institucije u Beogradu.

Poseta predstavnika te međunarodne institucije imala je za cilj sagledavanje stanja državnog budžeta i javnih finansija Srbije, kao i razgovore o novom aražmanu iz predostrožnosti.

Razgovori sa Misijom MMF-a počeli su u Beogradu 26. februara na nivou tehničkih eksperata, a zvanični 3. marta plenarnom sednicom u Narodnoj banci Srbije (NBS), na kojoj su delegaciju Srbije prevodili guverner centralne banke Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Lazar Krstić.

Ministar finansija je ranije ukazao da je Srbiji neophodan novi aranžman s MMF-om, kojim će se obavezati da će u narednom trogodišnjem periodu sprovoditi određenu ekonomsku strategiju. Krstić je najavio mogućnost pregovora o novom trgodišnjem aranžmanu s MMF-om i objasnio da će aranžman realizovati nova vlada, a do tada će vlada u tehničkom mandatu pripremiti sve da bi nova vlada, posle izbora, donela odluku i realizovala novi sporazum s Fondom.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je u septembru 2011. godine. Zamrznut je u februaru naredne godine zato što je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track