Oproštaj od profesora Gaše Kneževića
Foto: Dado đilas

Komemoracija na Pravnom fakultetu

Oproštaj od profesora Gaše Kneževića

Društvo -
Prijatelj bivšeg ministra, profesor Dejan Popović, kazao je da njegov odlazak predstavlja snažan udarac za njegove najmilije, fakultet i pravnu nauku, kao i za pristojnu građansku Srbiju koja državu vidi u Evropskoj uniji

BEOGRAD - Komemoracija povodom smrti bivšeg ministra prosvete Srbije Gaše Kneževića održana je danas na Pravnom fakultetu u Beogradu, u prisustvu članova njegove porodice, prijatelja, kolega sa univerziteta i državnih funkcionera.

Skup je počeo minutom ćutanja u najvećem amfiteatru Pravnog fakulteta, na kom je Knežević bio dugogodišnji predavač. Prijatelj bivšeg ministra, profesor Dejan Popović, kazao je da odlazak Gaše Kneževića predstavlja "snažan udarac" za njegove najmilije, fakultet i pravnu nauku, kao i za "pristojnu građansku Srbiju koja državu vidi u Evropskoj uniji".

Knežević je bio ministar u prvoj Vladi Srbije posle 5. oktobra 2000. godine i jedan od osnivača Beogradskog centra za ljudska prava, a njegovi saradnici istakli su njegov doprinos reformi obrazovnog sistema. Komemoraciji su prisustvovali ministar prosvete u ostavci Tomislav Jovanović, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, bivši premijeri Mirko Cvetković i Zoran Živković, i bivši ministri Božidar Đelić i Miroljub Labus.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović pročitao je poruku studenata, koji su zahvalili Gaši Kneževiću na tome što je svoje poslednje dane posvetio održavanju ispita na kojima su mnogi od njih diplomirali. Telegrame saučešća uputili su pravni fakulteti iz brojnih gradova regiona, Skupština Beograda, fudbalski klub "Crvena zvezda" i mnogi drugi, rekao je dekan Avramović.

Nakon komemoracije okupljeni su krenuli ka Novom groblju, gde će u 12.30 Knežević biti sahranjen. Gaša Knežević preminuo je u petak, 14. marta, u 61. godini. Za sobom je ostavio suprugu i dvoje dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track