PLEMENITO SRCE: Trčanje do manastira Hilandar za žrtve bombardovanja 1999. godine
Foto: Nebijša Mandić

Organizuju maraton

PLEMENITO SRCE: Trčanje do manastira Hilandar za žrtve bombardovanja 1999. godine

Društvo -
Pod sloganom „Da se ne zaboravi“ 24. marta 12 takmičara će otpočeti trku koja će trajati osam dana. Za to vreme preći će 1.115 kilometara i sakupljati novac za obnovu crkve

BEOGRAD - Humano.Atletski klub „Plemenito srce“ organizuje 15. po redu humanitarni maraton u znak sećanja na žrtve agresije NATO bombardovanja. Pod sloganom „Da se ne zaboravi“ 12 takmičara će i ove godine 24. marta podsetiti na sve osobe koje su stradale 1999. godine. Start maratona je u 9.30 časova ispred Hrama Svetog Save, a krajnja destinacija je manastir Hilandar.Sećanje na žrtveMilisav Janković, predsednik atletskog kluba „Plemenito srce“, kaže da nikako ne smemo da zaboravimo šta se desilo 1999. godine i koliko je naše dece i ljudi izginulo.- Ispred nas je 1.115 kilometara. Kao i svake godine, trčaćemo za naš narod, za sećanje na sve izgubljene živote. Ne sme da se zaboravi NATO agresija na Srbiju. Nas 12 takmičara trčaće do Hilandara, a na svakom bombardovanom mestu ćemo se zadržati. Trka će trajati osam dana - kaže Janković, dok Dragan Petrović dodaje da će sav prihod koji bude skupljen dati u humanitarne svrhe.- Svi takmičari uvek daju nešto novca, koji ide u humanitarne svrhe, tačnije u renoviranje neke crkve ili manastira. Sve što budemo prikupili ove godine daćemo za obnovu Hilandara - kaže Janković.Pomaže i MUPU organizaciji maratona svake godine učestvuje i fizioterapeutska ordinacija „Vasić“, ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova i mnogi humani ljudi.- Hadži Miroslav Vasić, fizioterapeut, i njegova ordinacija „Vasić“ svih 15 godina sa mnom rade na organizaciji maratona. Sarađujemo i sa MUP i MSP, tako da je to postalo tradicija - kaže Janković.

Prešli više od 2.000 kmTRČALI DO MOSKVEFizioterapeut Hadži Miroslav Vasić kaže da je pre devet godina atletski klub „Plemenito srce“ organizovao trku do Moskve. Takmičari su tada za 16 dana prešli 2.460 kilometara i prošli kroz šest država.- Trčali smo od Hrama Svetog Save do Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi. Bila je to nezaboravna trka - kaže Vasić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track