PLEMENITO SRCE: Trčimo do Hilandara za žrtve NATO bombi
Foto: Nebijša Mandić

Podvig 12 članova kluba Plemenito srce

PLEMENITO SRCE: Trčimo do Hilandara za žrtve NATO bombi

Društvo -
Krećemo od Hrama Svetog Save i za osam dana preći ćemo 1.115 kilometara. Donacije koje usput prikupimo priložićemo za obnovu manastira, poručio predsednik kluba Milisav Janković

BEOGRAD - Više od trke!Ne smemo dozvoliti da zaboravimo na žrtve agresije NATO bombardovanja. Iako je prošlo 15 godina, nije u redu da se pravimo kao da se ništa nije desilo.

Te 1999. godine ginula su naša deca, ginuli su naši ljudi. Zato smo mi danas ovde i zato ćemo u znak sećanja na sve osobe koje su stradale trčati do Hilandara.Sećanje na žrtveOvo su juče ujutru poručili takmičari atletskog kluba Plemenito srce, koji su u 9.30 od Hrama Svetog Save započeli trku do manastira Hilandar. Ovo je 15. humanitarni maraton u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje je organizovao atletski klub Plemenito srce. Pod sloganom „Da se ne zaboravi“, 12 takmičara, među kojima je i jedna žena, narednih osam dana trčaće 1.115 kilometara. Milisav Janković, predsednik atletskog kluba Plemenito srce, kaže da svake godine 24. mart na neki način mora biti obeležen.- Odavde krećemo s božjim blagoslovom. Do Hilandara ima tačno 1.115 kilometara, a naša trka će trajati osam dana. Hvala svima koji su uz nas i koji nas podržavaju sve ove godine. Ovaj dan, 24. mart, mora biti obeležen. Mnogo sam tužan i veoma mi je teško da govorim na ovu temu - kaže Janković i dodaje da u organizaciji maratona svake godine učestvuje i fizioterapeutska ordinacija ‚‘Vasić“, ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova i mnogi humani ljudi.Velika podrška- Mnogo mi znači podrška ovih ljudi, bez njih ne bismo uspeli. Moj veliki prijatelj Hadži Miroslav Vasić, fizioterapeut, i ove godine mi je pomogao oko organizacije maratona, a trčaće i do Hilandara. Na sve ovo već smo navikli jer je ova trka postala tradicionalna - kaže JankovićPodsetimo, sav prihod koji bude sakupljen takmičari će dati u humanitarne svrhe, najverovatnije za obnovu manastira Hilandar.

ČINJENICEPlan realizacije maratona1. dan Start maratona ispred Hrama Svetog Save do Velike Plane2. dan Start maratona u centru Jagodina do manastira Đunis3. dan Start ispred Ćele-kule u Nišu do Grdeličke klisure4. dan Start ispred manastira Sveti Prohor Pčinjski do spomen-kosturnice Zebrnjak5. dan Start od Đevđelije do grada Verije6. dan Obilazak srpskog vojničkog groblja Zejtinlik do Uranopolisa7. dan Polazak brodom s pristaništa u manastir Hilandar8. dan Povratak iz manastira Hilandar za Beograd

Loše vremeKIŠA IM NE SMETAIako je kiša pljuštala kad su se takmičari okupili ispred Hrama Svetog Save, ni jednog trenutka im nije palo na pamet da odustanu od trke.- Kiša nam ne smeta. Kakvo god da je vreme, mi ćemo trčati i 30. marta bi trebalo da stignemo do manastira Hilandar. Povratak za Beograd planiran je 31. marta - poručio je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track