SVE SPREMNO: Od 1.aprila moguć prenos broja u fiksnoj telefoniji!
Foto: Kurir

Liberalizacija tržišta

SVE SPREMNO: Od 1.aprila moguć prenos broja u fiksnoj telefoniji!

Društvo -
Početak primene usluge prenosa broja u fiksnoj telefoniji stupa na snagu u utorak, 1. aprila čime će dodatno biti liberalizovano tržište telekomunikacija

BEOGRAD- Sve je spremno za početak primene usluge prenosa broja u fiksnoj telefoniji, koja stupa na snagu u utorak, 1. aprila, čime će dodatno biti liberalizovano tržište telekomunikacija.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević je kazao da će stupanjem na snagu ove usluge tržište u svim segmenima biti liberalizovano.

On je, na okruglom stolu "Perspektive IT i telekomunikacija u Srbiji", koji je organizovala medijska kuća BIZLife, podsetio da telekomunikacije imaju veliki uticaj na razvoj privrede i društva jedne države, na bruto društveni proizvod (BDP) i na modernizaciju privrede.

Stefanović je dodao da investitore koji dolaze u Srbiju, između ostalog, interesuje i kakva je naša IT infrastrukutra, i samim tim je značajno što je država prepoznala IKT sektor kao prioritet, jer tako s jedne strane reformišemo privredu i ekonomiju, a sa druge i državnu administraciju.

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije Milan Janković je naveo da su izvršena sva testiranja, da je centralna baza spremna, a svi operatori međusobno izvršili obaveze.

Ukoliko dođe do određenih problema, oni će se ispravljati u hodu, ali svi testovi do sada pokazuju da je usluga spremna, dodao je on.

Janković je podsetio da je prema preliminarnim podacima u 2013. godini bilo oko tri miliona fiksnih korisnika, kao i da se ne može predvideti broj prenetih brojeva, jer postoji devet operatora od kojih neki već imaju licencu.

Direktor Operacija u Orion Telekomu, Ivana Bojović, navela je nekoliko problema koji se mogu pojaviti nakon uvođenja usluge prenosa broja u fiksnoj telefoniji.

Prema njenim rečima, prvi problem odnosi se na ukidanje ADSL ukoliko korisnik želi da prenese broj iz jedne mreze u drugu, a takvih korisnika je oko 700.000. To, kako je objasnila, znači da će oni koji žele da iskoriste pravo da prenesu broj izgubiti mogućnost da koriste ADSL, što nije prava liberalizacija tržišta.

Bojović je dodala da se drugi problem odnosi na korisnike koji neće moći da prenesu broj, jer određene numercije Telekoma Srbija ne podržavaju portabilnost brojeva, a treći problem je odsustvo kampanje obaveštavanja korsnika o ovoj usluzi.

Direktor sektora za regulatorno pravni-okvir Telekoma Srbija je naveo da oko 540.000 neće biti u mogućnosti da prenese broj u drugu mrežu, jer su priključeni na analogne i stare digitalne sisteme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track