VODILI KNJIGE: Darko Šarić zarađivao 6.000.000 evra mesečno!
Foto: Dado Djilas

Narko-bos precizno vodio knjige o trgovini drogom

VODILI KNJIGE: Darko Šarić zarađivao 6.000.000 evra mesečno!

Društvo -
Tužilaštvo prezentovalo knjige o prihodima i rashodima kriminalne grupe po kojima su kralj kokaina i saradnici za osam meseci bili dobri 47 miliona evra

BEOGRAD - Beležili sve troškove!Narko-bos Darko Šarić od avgusta 2007. do marta 2008. godine zaradio je 47 miliona evra od šverca kokaina i o tome je vodio precizno knjigovodstvo! Knjige u kojima su beleženi svi prihodi i rashodi grupe pronađene su u stanu brata od tetke Darka Šarića, optuženog Kragujevčanina Željka Vujanovića.Beleške iz ArgentineBeleške na osnovu kojih je vodio knjige, kako tvrdi tužilaštvo, iz Argentine mu je slao svedok-saradnik Draško Vuković, koji je i potvrdio autentičnost tih dokumenata.

- Kao u pravom knjigovodstvu, sve je beleženo u dve kolone. U levoj su zapisivani prihodi od prodaje droge, a u desnoj rashodi, odnosno troškovi koje su članovi grupe imali - objasnio je zamenik tužioca Saša Ivanić.Za reč se javio optuženi „knjigovođa“ Željko Vujanović, koji nije negirao da je radio taj „posao“.- Ja sam i ranije u svojoj odbrani rekao da nije tačno da sam poruke slao Darku Šariću, nego Goranu (Sokoviću, koji je drugooptuženi i nalazi se u bekstvu) - rekao je Vujanović, jedini koji je na suđenju ranije priznao da uopšte poznaje Darka Šarića.- Mnogo mi je drago što je Darko Šarić došao, da prvo vidite kakav je čovek, pa onda sve ostalo - dodao je Vujanović, dok se narko-bos ni juče nije javljao za reč.Zamenik tužioca prisutnima je pokazao Vujanovićeve „knjige“.Dve kolone- Desna kolona izuzetno je važna jer u njoj piše koji su sve članovi grupe putovali u inostranstvo, zatim koliko je kokain plaćan kolumbijskim kartelima, kao i koji su bili prateći troškovi - za balone i nepromočive torbe u koje se kokain pakovao, stanove i čamce. Između ostalog, piše da je, recimo, kolumbijskom kartelu za 1.131 kilogram kokaina plaćeno 4.550.000 evra - pojasnio je sadržinu pronađenih dokumenta zamenik tužioca.Članovi kriminalne grupe precizno su evidentirali i koliko su droge iz Argentine poslali u Evropu, pa se tako u jednom od dokumenata iz decembra 2008. navodi da je u tom trenutku u Argentini ostalo 326 kilograma te droge, ali i 32.000 evra.- Zaključno sa 21. aprilom 2009, navodi se da je u Evropu poslato 1.795 kilograma kokaina, jer je od kupljene količine 50 kilograma vraćeno zbog lošeg kvaliteta, 30 kilograma je izgubljeno s čamca, a 20 kilograma pokvašeno. Prostom računicom dolazi se do zaključka da je grupa u tom periodu zaradila 30.000 evra po kilogramu - rekao je tužilac Ivanić.

Šifrarnik i nadimciŠARIĆA ZVALI POP I ZOKI, ŠIFRA ZA KOKAIN BMWJuče je prezentovan i šifrarnik i nadimci koje su članovi grupe koristili, pa je tako Šarić bio Pop i Zoki, Anastasije Martinčić - Mali, Bond i Nindža, Željko Vujanović - Mečka i Ket, a Miloš Cajić - Jorgos. Takođe je navedeno i da su umesto reči kokain koristili marke automobila, pa je tako za 625 kilograma droge rečeno BMW 625.

Familija tvrdi:BIĆE SVAŠTA KAD DARKO PROGOVORIDarko Šarić se juče u sudnici Specijalnog suda pojavio u istom svetloplavom džemperu koji je nosio i prilikom prvog izlaska pred sudsko veće. Pre početka suđenja okrenuo se ka delu u kojem je sedelo tek desetak njegovih prijatelja i rođaka i poslao poljubac supruzi Lani Popović.- Biće svašta kad progovori o pranju para - kratko je prokomentarisao jedan njegov rođak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track