MLEKO OPET ČISTO: Aflatoksin vraćen na 0,05

Ministar najavio

MLEKO OPET ČISTO: Aflatoksin vraćen na 0,05

Društvo -
Pored rešenja problema sa nivoom aflatoksina u mleku, ministar poljoprivrede Dragan Glamočić je najavio niz mera kojim će Vlada Srbije pomoći proizvođačima mleka i poljoprivrednicima

KRUŠEVAC - Danas su potpisane sve saglasnosti za promenu i vraćanje nivoa aflatoksina na 0,05 mikrograma, sledeće nedeIje očekujemo i zvanično potpisan pravilnik, čime će se konačno rešiti problem sa famoznim aflatoksinom, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Dragan Glamočić prilikom današnje posete mlekari Ekomlek iz Kaonika.

On je rekao da je stav Ministarstva i Vlade da poljoprivredni prozvođači od sada dizel gorivo mogu da kupe na pumpama, po njihovom izboru.

Prema njegovim rečima, priznavaće se svi računi od 1. januara do novembra ove godine, a maksimalan iznos biće 3.000 dinara, dok će drugih 3.000 dinara biti namenjeno za kupovinu mineralniog đubriva, koje će poljoprivrednivci takođe moći da kupe tamo gde bude najpovoljnije.

Mlekaru Ekomlek danas je posetio i generalni sekretar Evropske mlekarske asocijacije (EDA) Aleksander Anton koji je rekao da je EDA upoznata sa problemom aflatoksina u Srbiji, da smatra da je situacija pod kontrolom i da se problem aflatoksina u Srbiji rešava na pravi način.

Dodao je da je EDA imala prilike da vidi i predlog reforme agrarne politike Srbije u kontekstu evrointegracija i ocenio da je dosta urađeno, ali da ima još dosta posla.

Anton je rekao da mlekara Ekomlek ima top standad koji zadovoljava sve aspekte evropskih standarda.

O problemu sa aflatoksinom u Hrvatskoj govorila je predsednica Udruženja hrvatskih otkupljivača i prerađivača mleka, Rašeljka Maras koja je rekla da je u Hrvatskoj prethodna godina bila teška kada je reč o aflatoksinu.

Ministarstvo je uložilo velike napore, kao i mlekarska inustrija koja je uvela vlastite paralelne kontrole, tako da sada, godinu dana kasnije, možemo reći da više nemamo problema sa aflatoksinom, rekla je ona.

Vlasnik Ekomleka Perica Janković podsetio je da je ovaj kraj jedan od najvećih stočarskih krajeva u Srbiji sa 4.000 krava na 15 kvadratnih kilometara, da su proizvodni kapaciteti Ekomleka 100.000 litara mleka na dan.

Trenutno prerađujemo od 50.000 do 60.000 litara na dan jer nismo hteli da se širimo van ove teritorije, pošto mleko koje brzo stigne u mlekaru ima manje bakterija i zdravije je, rekao je on.

Takođe je rekao da mlekara planira da njeni proizvođači povećaju broj grla sa 10 do 15 krava, na 20 do 25 krava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track