RUDARI: Bogićević je lažov, uništio nas je!
Foto: Zorana Jevtić

Radnici nastavljaju blokadu

RUDARI: Bogićević je lažov, uništio nas je!

Društvo -
Pre godinu dana nudio nam je da idemo u rudnik Lece da radimo, što smo prihvatili, ali nam je onda rečeno da ne možemo da odemo tamo, kaže Dejan Lazić, rudar iz „Zajače“

LOZNICA - Nemaju pare za račune!

Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma“, u čijem sastavu posluje i rudnik „Zajača“, tvrdi da je rudarima koji štrajkuju zbog neisplaćenih plata nudio da pređu da rade u 450 kilometara udaljeni rudnik Lece, što, kako navodi, nisu prihvatili.

Međutim, rudari objašnjavaju da su ponudu svi odmah prihvatili, ali su nakon toga ipak bili odbijeni.Lažna ponuda- Pre godinu dana nudio nam je da idemo u rudnik Lece da radimo, što smo mi prihvatili, ali je tehnički direktor rekao da smo mi „visokointeligentni i organizovani“ i da ćemo i tamo pokrenuti štrajk. Nije tačno ono što Bogićević kaže. Naravno da smo prihvatili, ali je tehnički direktor verovatno dobio instrukcije da nam to ne odobri - kaže Dejan Lazić, jedan od rudara iz „Zajače“.Rudarima iz tog mesta kraj Loznice Bogićević duguje plate.- Međutim, nismo mi jedini koji smo nasamareni. „Klasu“ duguje 450.000 dinara. Kad on pekarskoj industriji toliko duguje za hleb, zamislite na koliko strana se sve zaduživao. Nama je poslednji put samo rekao: „Para nema, zatvaram fabriku“ - priča Lazić.Bez novcaRadnici „Rudnika i topionice Zajača“ iz Loznice već četiri dana u blokadi drže magistralni put Loznica-Šabac u Lipničkom Šoru i od Bogićevića traže da im isplati tri od devet i po plata koliko im duguje, da im overi zdravstvene knjižice i uplati doprinose za šest godina. Na ovom putu je samo hitnim službama dozvoljen prolaz.- Neki štrajkači izveli su i žene i decu, ima onih koji štrajkuju glađu. Mi devet meseci ne primamo plate, a niko iz grada nije posetio radnike. Bogićevića neko štiti, a doveo nas je do ruba egzistencije, uništio nas je, isključuju nam telefone i struju jer nemamo novac za račune - ističu rudari i dodaju da će štrajk i blokadu nastaviti sve do ispunjenja njihovih zahteva.

ZABRINJAVAJUĆE Teški metali i bakterije ANALIZA: VODA U „ZAJAČI“ OPASNAZavod za javno zdravlje Šabac je ispitivanjem vode u Mesnoj zajednici Zajača utvrdilo da postoji prisustvo povećane koncentracije teških metala i bakterija fekalnog porekla u vodi za piće na toj teritoriji, zbog čega su preduzete hitne mere, a stanovništvo veruje da je uzrok upravo u lošim filterima koje koristi topionica „Zajača“.- Navedene neispravnosti predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje ljudi i voda kontaminirana teškim metalima ne može se koristiti za piće i spremanje hrane. Zbog ukrštene kontaminacije s bakterijama fekalnog porekla, kao i zbog zagađenosti teškim metalima, voda ne treba da se koristiti ni za kupanje, navodnjavanje i napajanje stoke - ističu u Zavodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track