UDAR NA KORUPCIJU: Šef BIA uzeo mito od 50.000 evra!
Foto: Kurir

Nema zaštićenih: Dragan Marković Markoni ispitan u policiji

UDAR NA KORUPCIJU: Šef BIA uzeo mito od 50.000 evra!

Društvo -
Neposredno pre hapšenja Dragoljuba Peurače, Marković s njim u „Hajatu“ završio kombinaciju od 50.000 evra. Peurača i Markoni žrtvu s parama sačekali u restoranu „Fokača“, koji jedini u hotelu nije pokriven video-nadzorom

BEOGRAD - Nema pošteđenih.Dragan Marković Markoni, zamenik direktora BIA, saslušan je juče u svojstvu građanina u Upravi kriminalističke policije MUP Srbije zbog sumnje da je s nedavno uhapšenim Dragoljubom Peuračom učestvovao u iznudama i reketiranju. Kako Kurir saznaje, on je 19. marta, nekoliko minuta pre nego što je Peurača uhapšen ispred „Hajata“, u kafiću tog hotela, u dosluhu s njim, napravio kombinaciju od 50.000 evra, što su zabeležile sigurnosne kamere.Pristao na poligrafPrema rečima našeg izvora iz istrage, Peurača i drugi čovek BIA su oštećenom, koji je i prijavio slučaj, rekli da novac donese u restoran „Fokača“, jedino mesto u „Hajatu“ koje nije pokriveno video-nadzorom.- Na snimku se vidi da u bar najpre ulazi Peurača, a ubrzo zatim i Marković. Poslednji je stigao oštećeni sa 50.000 evra. U tom trenutku Marković je ustao i prešao u drugi restoran, posle čega je Peurača uzeo novac od oštećenog. Pošto je lokal napustio i oštećeni, Peurača je Markovića SMS porukom pozvao da se vrati i predao mu 50.000 evra - prenosi naš sagovornik. Iz „Hajata“ je prvi izašao Peurača, i to je trenutak kad je i uhapšen sa 15.000 evra mita koje je primio u toku dana od vlasnika firme „Men pauer“.Zamenik direktora BIA juče je, tokom četvoročasovnog saslušanja, prihvatio poligrafsko testiranje, ali nije prošao upravo na pitanjima koja se tiču primanja mita i njegovog poslovanja s Peuračom. Kako saznajemo, poligraf je „eksplodirao“ kad je Marković odgovorio sa „ne“ na pitanja: Da li ste s Peuračom uzimali mito, Da li ste ikad u životu primili mito, Da li ste 19. marta u restoranu „Fokača“ u „Hajatu“ uzeli 50.000 evra.Zanimljivo je i da je Marković tokom saslušanja rekao da se slučajno sreo s Peuračom u toaletu, iako se na snimcima sigurnosnih kamera vidi da se nekoliko puta sreo s njim.Reketirali godinamaPolicija je ranije došla do dokaza da je Peurača godinama ucenjivao i reketirao vlasnike privatnih firmi za iznose od 10.000 do čak 150.000 evra, a sada postoji osnovana sumnja da je Markoni sve vreme imao udela u tim poslovima. Proverava se da li je za sve Peuračine poslove znao Marković. Upravo na te okolnosti je pozvan na saslušanje u UKP - navodi naš izvor.Peurača je direktno tražio i uzimao novac da se ne bi otkrilo ko zapravo stoji iza reketa.- Za to je dobijao nagradu od nekoliko hiljada evra, a ostatak je išao za finansiranje jedne stranke - objašnjava naš izvor.Taj sistem, godinama razrađivan, tako je dobro funkcionisao da su se Peurača i njegovi saučesnici opustili i otvoreno govorili o tome.Klupko se odmotava- Kad su ga nadležni iz kompanije „Men pauer“ prijavili, uhapšen je i klupko je počelo da se odmotava. Nakon toga je utvrđeno da je ova firma samo jedna od mnogih koje su bile na meti Peurače - navodi sagovornik.Podsetimo, Dragoljub Peurača je funkcioner PUPS, bivši operativac SBPOK, a od 2010. do 2012. radio je u kabinetu ministra policije Ivice Dačića.

Dragoljub Peurača i Dragan Marković Markoni
Dragoljub Peurača i Dragan Marković Markoni

PreporukaPEURAČA AVANZOVAO NA MARKONIJEV ZAHTEVDragoljub Peurača postavljen je za direktora Inspektorata u Ministarstvu rada upravo na predlog Dragana Markovića Markonija, iako nije imao diplomu Pravnog fakulteta, što je bio uslov za imenovanje na tu funkciju.- On je funkcioner PUPS i bivši operativac SBPOK. Od 2010. do 2012. radio je u kabinetu ministra policije Ivice Dačića kao šef odseka u Odeljenju za kontraobaveštajnu zaštitu. To radno mesto je zamrznuo i odlukom vlade 23. avgusta 2012. imenovan je za direktora Inspektorata za rad Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike - kaže naš sagovornik.Na ovim pitanjima je Markoni pao na Poligrafu- Da li ste s Dragoljubom Peuračom uzimali mito?- Da li ste ikada u životu primili mito?- Da li ste 19. marta u restoranu „Fokača“ u „Hajatu“ uzeli 50.000 evra?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja