Nivo aflatoksina u mleku ispod 0,05 mikrograma

Ministar Dragan Glamočić

Nivo aflatoksina u mleku ispod 0,05 mikrograma

Društvo -
Novi pravilnik u toj oblasti biće objavljen u aprilu, a stupiće na snagu 1. jula i dati dodatni period i domaćim farmerima, prerađivačima i proizvođačima da se prilagode

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je danas da je nivo aflatoksina u mleku već ispod 0,05 mikrograma po kilogramu i dodao da je u nekim pojedinačnim uzorcima taj nivo iznad te granice, ali da postoje načini kako bi to moglo da se reguliše.

Glamočić je najavio da će novi pravilnik u toj oblasti biti objavljen u aprilu a stupiti na snagu 1. jula i dati dodatni period i domaćim farmerima i prerađivačima i proizvođačima da se prilagode i preduzmu potrebne mere i korake kako bi zadovoljili evropski standard kada granica sa 0,5 bude smanjena na 0,005 mikrograma po kilogramu.

Glamočić je istakao da je u pogledu nivoa aflatoksina u mleku ostvaren napredak i da je još ranije, kada je došao na mesto ministra poljoprivrede, najavio da će u aprilu granica u toj oblasti biti pomerena.

On je objasnio da se već proizvodi hrana za krave muzare koja odgovara kvalitetu, da je zbog povoljne klimatske promene kukuruz ove godine ispravan i da su retki slučajevi pojave aflatoksina.Ministar poljoprivrede je rekao da se mleko kontroliše u nekoliko laboratorija i da mlekare na svojim testovima svakodnevno kontrolišu mleko.

Glamočić je rekao da je mleko i sada dobrog kvaliteta, ali da će njegov kvalitet biti još bolji i da je cilj da bude podignut na nivo ekstraklase.

Ministar poljoprivrede je rekao da je urađen nacrt zakona o bezbednosti hrane, kojim će Batajnica postati krovna institucija, koja će koordinirati rad laboratorija i biti na vezi sa Briselom i referentnim laboratorijama u Evropi.

Glamočić je rekao da broj krava opada, ali da proizvodnja mleka po kravi raste i da Srbija više izvozi, nego što uvozi mleko i da čak ima viškove mleka na tržištu.

Na pitanje novinara da li će ostati ministar poljoprivrede i u budućoj vladi, Glamočić je odgovorio da o tome nije bilo razgovora, a da je njegovo da radi i da ostavi što manje problema u poljoprivredi onome ko bude obavljao tu funkciju.

(Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track