Jelko Kacin: Manjine u Vojvodini dobro zaštićene
Foto: Marina Lopičić

Skup o pravima manjina

Jelko Kacin: Manjine u Vojvodini dobro zaštićene

Društvo -
“Zahvaljujući sistemu nacionalnih saveta, prava manjina su na adekvatan nacin zaštićena i branjena”, izjavio je u Evropskom parlamentu

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da su etničke manjine u Vojvodini dobro zaštićene, ali da treba dosledno sprovoditi postojeće zakone i otkloniti nejasnoće u vezi sa ustavnim položajem pokrajine.

“Zahvaljujući sistemu nacionalnih saveta, prava manjina su na adekvatan nacin zaštićena i branjena”, izjavio je Kacin nakon današnjeg skupa u Evropskom parlamentu o pravima manjina u Vojvodini.

On je, međutim, dodao da je veoma važna dosledna primena zakona, kao i da treba povesti više računa o pravu manjina na upotrebu jezika i pristupu medijima.Sem toga, izvestilac je ukazao na potrebu da se otklone nejasnoće u vezi sa ustavnim položajem Vojvodine.“Uveren sam da će radne grupe koje trenutno rade na tome obaviti svoj posao”, istakao je on.

Današnjem razgovoru o vojvođanskim manjinama u Spoljnopolitičkom komitetu EP prisustvovali su i i Ana Tomanova Makanova ispred nacionalnog saveta Slovaka, Tamaš Korhec ispred nacionalnog saveta Mađara, Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Marcel Dragan, predsednik Nacionalnog saveta Rumuna, kao i poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan, Laslo Surjan, Kinga Gal i Zdravka Bušić.

Iako je juče bilo najavljeno i prisustvo predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića, on je zbog zauzetosti otkazao put u Brisel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track