Najnovije vesti

Danas je Velika subota
Foto: Dragana Udovičić

Drugi dan žalosti

Danas je Velika subota

Društvo
Današnji dan vernici obeležavaju u molitvi, tišini i celivanju plaštanice

BEOGRAD - Sve hrišćanske crkve danas obeležavaju Veliku subotu, drugi dan žalosti, posle Velikog petka - dana raspeća Isusa Hrista.

Veliku subotu vernici obeležavaju u molitvi i tišini, jer je to dan koji je Hristos proveo u Hadu. Vernici celivaju plaštanicu koja je na Veliki petak svečano izneta pred pravoslavne oltare.

Patrijarh srpski Irinej služiće na Veliku subotu liturgiju u crkvi Svetog Marka, dok će na sam dan Vaskrsa služiti jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi.

Svečanu liturgiju u ponoć u Hramu Svetog Save predvodiće vikarni episkop patrijarha vladika remezijanski Andrej.Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće večeras uskršnje bdenje u katedrali Blažene Device Marije, dok će na sam dan Uskrsa predvoditi bogosluženje u 10 i 18 časova u crkvi Krista Kralja.

Inače, ponoćnom Vaskršnjom liturgijom Svetog Vasilija Velikog završavaju se dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja.Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se umesto liturgija služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.Ove godine svi hrišćani Uskrs obeležavaju u nedelju, 20. aprila.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...