MLAĐO, ČEKA TE ĆORKA: Dinkić pada zbog Stare planine!
Foto: Kurir štampano

Dolijao: Bivši ministar i lider URS na udaru zakona

MLAĐO, ČEKA TE ĆORKA: Dinkić pada zbog Stare planine!

Društvo -
Tužilaštvo ispituje umešanost bivšeg ministra u zloupotrebe pri izgradnji ski-centra na istoku Srbije; Sumnjivi ugovori s „Horvat konsaltingom“, EDB, Institutom „Jaroslav Černi“ i „Falkenštajnerom“

BEOGRAD - Steže se obruč oko Mlađe!Mlađan Dinkić i njegov projekat izgradnje ski-centra na Staroj planini našao se pod lupom Tužilaštva za organizovani kriminal zbog brojnih spornih ugovora i mahinacija, koji su sklapani i koji se detaljno proveravaju, saznaje Kurir!Omiljeni poduhvatPrema saznanjima našeg lista, tužilaštvo je došlo do podataka da postoji osnovana sumnja da su predstavnici Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj izvršili više krivičnih dela, a u periodu kada se na njegovom čelu nalazio Mlađan Dinkić.Podsetimo, oživljavanje Stare planine jeste jedan od „omiljenih Dinkićevih poduhvata“, koji je hvalio gotovo svakodnevno, najavljujući da će država napraviti regionalni ski-centar, koji će biti magnet za strane turiste.Prema zvaničnim podacima, za obezbeđivanje neophodne infrastrukture na Staroj planini potrošeno je 40 miliona evra državnih para, a sada se tamo nalazi samo jedan hotel i učenički dom, izgrađen pre više decenija.Elem, prema našim saznanjima, tužilaštvo prikuplja informacije u vezi sa svim firmama i kompanijama koje su sklapale ugovore i sa Ministarstvom regionalnog razvoja i sa odgovornim licima u Javnom preduzeću „Stara planina“.

Muljao i sekretar

- Dinkić je preko tadašnjeg državnog sekretara Gorana Petkovića sa firmom „Horvat konsalting“ napravio master plan o razvoju turizma na Staroj planini. Postoji sumnja da je ugovor sklopljen upravo preko Petkovića, koji je u isto vreme bio spoljni saradnik „Horvat konsaltinga“ - otkriva izvor Kurira i dodaje da je to samo početak i da su sumnjivi poslovi i kada je reč obezbeđivanju struje.- Proveravaju se svi ugovori koje je Dinkićevo ministarstvo potpisalo sa „Elektrodistribucijom Beograd“ i uslovi tendera za izgradnju dalekovoda od Pirota do Stare planine, odnosno do centra „Jabučko ravnište“. Sporna je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda „Konjarnik“, za koje je bilo zaduženo upravo Ministarstvo, a taj posao poveren je Institutu „Jaroslav Černi“ - nastavlja izvor Kurira i, dodajući da to nije sve što je sporno, nastavlja:Fiktivni ugovor- U vezi sa Institutom „Černi“ ispituju se da li su izvršene sve obaveze iz ugovora ili je samo reč o fiktivnom ugovoru da bi neko na kraju uzeo debelu proviziju. Tužilaštvo zanima i kako je od privatnih vlasnika otkupljivano zemljište i po kojoj ceni. Takođe, postoji sumnja da je taj novac zatim prebacivan sa računa vlasnika i drugih fizičkih i pravnih lica. I na kraju, na koji način je austrijski hotelski lanac „Falkenštajner“ dobio ekskluzivno i monopolsko pravo da gradi na Staroj planini, iako je prethodno za isti posao bila zainteresovana španska kompanija „HG hotels“ - zaključuje izvor Kurira i dodaje da većina ovih slučajeva vodi upravo do Mlađana Dinkića.Niko iz tužilaštva i policije nije zvanično hteo da komentariše naša saznanja. Na pozive i poruke nije odgovarao Mlađan Dinkić, bivši lider URS.

BajkaKAKO JE MLAĐA HVALIO SVOJ PROJEKATJavno preduzeće „Stara planina“ do kraja 2011. godine na „Jabučkom ravništu“ izgradiće tri hotela sa četiri zvezdice i ukupnog kapaciteta oko 450 ležajeva.Činjenica je da je do danas izgrađen samo jedan hotel i jedan učenički dom.

Svi Dinkićevi sporni poslovi- „Horvat konsalting“ - dobio posao izrade master plana Stare planine- „Elektrodistribucija Beograd“ - dobila posao izgradnje dalekovoda od Pirota do Stare planine- Institut „Jaroslav Černi“ - gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda- Austrijski lanac hotela „Falkenštajner“ - dobio posao izgradnje hotela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track