PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Bezrezervno podržavam aktivnosti Crvenog krsta!
Foto: Tanjug

Značaj te organizacije

PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Bezrezervno podržavam aktivnosti Crvenog krsta!

Društvo -
Radovanović je zahvalio Nikoliću na prijemu povodom dana Crvenog krsta, rekavši da je podrška aktivnostima veoma značajna i da je prošlogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi bila najuspešnija do sada

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u razgovoru sa predsednikom Crvenog krsta Srbije Draganom Radovanovićem, povodom 8. maja - Svetskog dana Crvenog krsta, istakao značaj uloge te organizacije i bezrezervnu podršku za njene aktivnosti u Srbiji.

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije, Nikolić se posebno interesovao za aktivnosti Crvenog krsta po pitanju javnih kuhinja.

Radovanović je zahvalio Nikoliću na prijemu povodom dana Crvenog krsta, rekavši da je podrška aktivnostima veoma značajna i da je prošlogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi bila najuspešnija do sada.

Što se tiče javnih kuhinja, Radovanović je rekao da Crveni krst ima pun kapacitet da ispuni zahteve korisnika i izrazio nadu da će se trenutni problem u Beogradu i Nišu rešiti na efikasan i brz način.Svetski dan Crvenog krsta obeležava se 8. maja u celom svetu, na dan rođenja njegovog osnivača Žana Anri Dinana.

Crveni krst Srbije jedna je od pvih petnaest organizacija Crvenog krsta koje su osnovane u svetu.Presedan u istoriji ove organizacije kod nas predstavlja period u Srpsko-bugarskim ratovima, kada je Srpsko društvo Crvenog krsta obavljalo evakuaciju i zbrinjavanje ranjenika sa svojih 45 sanitetskih vozila, 37 pokretnih bolnica i sanitetskim vozom.Srpsko društvo Crvenog krsta je izdejstvovalo da vrhovni komandant Kralj Milan, dozvoli transporte evropskih društava Crvenog krsta preko Srbije kao pomoć za Bugarsku, sa kojom je Srbija bila u ratu, poštujući Ženevsku konvenciju.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2014. godini, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je "Moja priča o Crvenom krstu ".

Prema istraživanju koje je Međunarodni Crveni krst sproveo u 160 zemalja sveta u 2013. godini, u Međunarodnom Crvenom krstu bilo je 80 miliona članova, preko 17 miliona volontera i preko 400.000 profesionalnih radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track