DIREKTOR: Smanjene plate u kontroli letenja
Foto: Marina Lopičić

Podrška merama štednje

DIREKTOR: Smanjene plate u kontroli letenja

Društvo -
Ukinute su platne kartice, dnevnice za putovanja po inostranstvu kao i upotreba službenih automobila za administrativne radnike Kontrole letenja, kaže Radojica Rovčanin

BEOGRAD - Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin rekao je danas da su plate u toj kompaniji smanjene kako bi se uštedela sredstva koja će biti usmerena u društveno-korisne svrhe.

"Doneli smo odluku o lineranom smanjenju plata čime smo se pridružili vladinim merama štednje. Ukinute su platne kartice, dnevnice za putovanja po inostranstvu kao i upotreba službenih automobila za administrativne radnike Kontrole letenja", rekao je Rovčanin.

On je istakao da SMATSA značajno doprinosi državnim budžetima Srbije i Crne Gore."Kontrola letenja je prvenstveno odgovorna prema vladama Srbije i Crne Gore kao našim osnivačima i zato pokušavamo da pomognemo u stvaranju bogatijeg društva. Nismo korisnici budžeta ali znatnim prihodima punimo budžet jer nama ide jedan procenat svake avionske karte koja se proda u Evropi", kazao je Rovčanin.

Komentarišući otvaranje vazdušnog prostora za civilne letove nad Kosovom posle 15 godina, Rovčanin je kazao da je to pitanje imalo isključivo politički karakter."Razgovori na tu temu počeli su jos 2012. godine i zavisili su od političke volje. NATO je kontrolu vazdušnog prostora nad Kosovom predao Hungarkontrolu dok ćemo mi pružiti određene usluge na osnovu kojih ćemo inkasirati oko 500.000 evra godišnje", rekao je Rovčanin.On je kazao da SMATSA u svojoj zoni odgovornosti, koja pokriva južni Jadran, teritorije Srbije i Crne Gore kao i 55 odsto vazdušnog prostora nad Bosnom i Hercegovinom, opsluži godišnje oko 550.000 letova i dodao da je zbog rata u Siriji došlo do pomeranja ruta avionskih preleta na sever, preko teritorija Rumunije i Bugarske.

(Beta/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track