DVOSTRUKI ARŠINI: Pocepao diplomu zbog partijskog zapošljavanja, pa se zaposlio preko veze u Čikagu
Foto: Facebook

Iskoristio poznanstvo pa ostvario snove

DVOSTRUKI ARŠINI: Pocepao diplomu zbog partijskog zapošljavanja, pa se zaposlio preko veze u Čikagu

Društvo -
Nišlija Branimir Đurić (26) sada živi u Čikagu, radi u transportnoj kompaniji svog školskog druga i drži časove geografije srpskoj deci u jednoj školi

ČIKAGO - Ne kajem se što sam se odrekao jedne diplome, uradio sam to zbog svojih drugova i sebe, pokušao sam sve, ali posla nije bilo, morao sam da odem iz zemlje. Ovo su reči Nišlije Branimira Đurića (26), diplomiranog turizmolog i mastera geografije, koji se preko novina odrekao fakultetske diplome turizmologa zbog partijskog zapošljavanja u Srbiji.

Branimir sada živi u Čikagu, radi u transportnoj kompaniji svog školskog druga i drži časove geografije srpskoj deci u jednoj školi. Kaže da se ne kaje nimalo što se odrekao diplome, jer da to nije uradio, ne bi počeo da ostvaruje svoje snove.

"Kad me stigne tuga, samo pomislim na to da ljudima u mojoj zemlji nisam bio potreban i da su me lako pustili da odem, kao što kaže pesma Beogradskog sindikata: „Ja sam morao da odem, takav nikom nisam treb‘o“ - kaže Đurić.

Ovaj mladi Nišlija, koji je napustio svoj rodni grad pre dva meseca, kaže da je i u Čikagu kao kod kuće, da ima puno „naših“ koji su čitali o njemu i koji mu rado nude da mu pomognu ukoliko mu je to potrebno. Planira da nostrifikuje diplomu mastera i da upiše školu za pilote, a usput bi voleo da se bavi svojim primarnim zanimanjem da bude profesor geografije.

"Ovde ništa nije nemoguće, sve što poželiš može da ti se ostvari, samo treba naporno da radiš, budeš odgovoran, uporan i to je to", priča on.

Kako kaže, njegovi vršnjaci u Americi imaju sve, voze skupe automobile, rade, zarađuju, izlaze i po njegovom mišljenju, vode bezbrižan život za razliku od mladih u Srbiji.

"Njihova glavna obaveza je gde će se i kako zabaviti", priča Đurić.

Na posao u Srbiji je čekao godinu dana, ali kaže da je situacija takva da i pored dve fakultetske diplome, nije mogao da nađe posao u struci. Na razgovor ga je pozivao i bivši ministar Milan Bačević, ali do tog susreta nije došlo.

“Ukoliko neko radi dva posla, za jedan mesec može da zaradi deset puta više nego što je iznos prosečne plate u Srbiji. Plate su veće, a hrana je jeftinija nego kod nas”, zaključuje Branimir.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track