UOČI SABORA U BEOGRADU: MPC se nada dijalogu sa SPC
Foto: Kurir

Prolećno zasedanje

UOČI SABORA U BEOGRADU: MPC se nada dijalogu sa SPC

Društvo -
MPC očekuje da će Sveti arhijerejski Sabor odgovoriti na pismo poglavara te kanonski nepriznate crkvene zajednice kojim se traži obnavljanje prekinutih pregovora o njenoj autokefalnosti

SKOPLJE - Makedonska pravoslavna crkva nada se da će sa Srpskom pravoslavnom crkvom nastaviti pregovore o svojoj autokefalnosti.

MPC očekuje da će Sveti arhijerejski Sabor SPC, koji radni deo zasedanja započinje sutra u Beogradu, odgovoriti na pismo poglavara te kanonski nepriznate crkvene zajednice kojim se traži obnavljanje prekinutih pregovora o njenoj autokefalnosti.

Makedonski portal Tajm objavio je da je MPC sinoć, iza zatvorenih vrata, održan sastanak Sinoda, na kojem je jedina tema bila višedecenijski spor sa SPC. Tvrdi se, međutim, da je skup završen bez konkretnih zaključaka, ali sa jedinstvenom porukom da je "SPC na potezu".

Niko od članova Sinoda nepriznate MPC nije želeo javno da komentariše o čemu se razgovaralo iza zatvorenih vrata. Nezvanicno, pak, svi očekuju završetak Sabora SPC i tvrde da, iako je trebalo, Sinod nije razgovarao o arhiepiskopu Ohridskom i mitropoliitu skopskom Jovanu Vraniškovskom.

Prema ranijim porukama iz SPC oslobađanje arhiepiskopa Jovana je jedini uslov za nastavak dijaloga o autokefalosti MPC, a patrijarh Irinej je ranije Tanjugu rekao da je uslov za dogovor i poštovanje Niškog sporazuma iz 2002. godine.

Bivši vladika MPC i aktuelni arhiepiskop Ohridski SPC Jovan je osuđen na zatvorsku kaznu zbog navodne pronevere. Uhapšen je, podseća se, decembru 2011. godine, a nakon progona nepriznate MPC on je "prešao na stranju SPC" koja mu je dodelila status arhiepiskopa i zvaničnog predstavnka Pravoslavne ohridske arhiepiskopije. Makedonski mediji tvrde da je Vraniškovski zajedno sa svojm sledbenicima i SPC pokrenuo navodno "veliku međunarodnu propagandnu akciju" u nameri da prikriju njegove "kriminalne radnje", stvarajući istovremeno sliku da je on u Makedoniji progonjen zbog ugrožavanja verskih sloboda.

Tajm tvrdi da je čak i zvanični Beograd zloupotrebio ovaj slučaj tako što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prlikom posete Skoplju, ponudio da posreduje u rešavanju ovog spora ukoliko, kako se navodi, Makedonija složi da oslobodi Vraniškovskog koga, inače, u Makediniji zovu "prosrpskim arhiepiskopom". "Slučaj Vraniškovski" je svoje mesto našao i u poslednjem izveštaju Stejt Departmenta o ljudskim pravima u delu koji se odnosi na verske slobode u Makedoniji.

Srpski patrijarh Irinej je više puta do sada ponovio da Makedonija sprovodi državni progon na verskoj osnovi protiv arhiepiskopa Jovana i Pravoslavne ohridske arhiepiskopije. Da je MPC nehrišćanska paracrkvena organizacija poručio je i vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je rekao da upravo zbog toga njeni predstavnici nisu bili pozvani na obeležavanje 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta u Nišu.

Vartolomej je tada, obraćajući se na grčkom jeziku, poručio da se "u našim pravoslavnim crkvama ponovo pojvljuju razni raskoli, jeresi, otpadništva. Jerarsi se proganjaju, kao što je slucaj sa arhiepiskopom ohridskim Jovanom. Sveštenici, monasi, vernici bivaju progonjeni za reči Božije, jer ne pristaju da se uključe u antihrišćansku i pseudocrkvenu organizaciju, a sve to pomažu državne strukture. Zbog toga što pronose ime Hristovo oni bivaju progonjeni bez ikakvog razloga i krivice", rekao je Vartolomej, što je na srpski jezik preveo vladika bački Irinej koga u Makedoniji smatraju velikim protivnikom nepriznate MPC.

Poglavar nepriznate MPC je nedavno zatražio da se status njene autokefalnosti reši dijalogom sa patrijarsima - srpskim Irinejom, ruskim Kirilom i vaseljenskim Vartolomejom kako bi se sve promenilo do Svepravoslavnog sabora, koji bi trebalo da bude održan 2016. godine u Carigradu. U međuvremenu dvojica uglednih makedonskih vladika Timotej i Pimen javno su se založili za pomilovanje Vraniškovskog. Nezvanično za pomilovanje Vraniškovskog je i većina arhijereja nepriznate MPC, ali ne i arhiepiskop Stefan i vladike Petar i Agatangel.

Slučajno ili ne upravo danas, kada je počelo zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC, u Skoplju zaseda Apelacioni sud po prvostepenoj presudi izrečenoj arhiepiskopu Vraniškovskom, a iz Pravoslavne ohridske arhiepiskopije tvrde da on nije podneo molbu za pomilovanje. Inače, Vraniškovski svoju kaznu izdržava u zatvoru u Idrizovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track