ZA SVE IMA MESTA: Evakuisani pacijenti na dijalizi zbrinuti u Beogradu
Foto: Nemanja Pančić

Vanredna situacija

ZA SVE IMA MESTA: Evakuisani pacijenti na dijalizi zbrinuti u Beogradu

Društvo -
Dijalizni centar u Obrenovcu ima 55 pacijenata koji su na programu hronične dijalize i svi će biti zbrinuti u Beogradu. Više od polovine je do sada evakuisano, rekao je Đukić

BEOGRAD- Evakuisani pacijenti iz Obrenovca koji su na dijalizi zbrinjavaju se u Urgentnom centru, Gradskoj bolnici i jednom privatnom dijaliznom centru.

Državni sekretar ministarstva zdravlja prof. Vladimir Đukić posetio je pacijente koji su na dijalizi u Urgentnom centru i poručio da za sve ima dovoljno mesta.

"Dijalizni centar u Obrenovcu ima 55 pacijenata koji su na programu hronične dijalize i svi će biti zbrinuti u Beogradu. Više od polovine je do sada evakuisano", rekao je Đukić..

On je naglasio da jedan broj još njih još nije evakuisan, ali kako budu pristizali svi će biti zbrinuti u Urgentnom, Gradskoj bolnici i jednom privatnom dijaliznom centru koji je ponudio svoje usluge ugroženima.

Sa evakuisanim pacijentima u Urgentnom centru je i šef dijaliznog centra u Obrenovcu Danijela Momčilović koja dobro poznaje sve pacijente i prirodu njihove bolesti.

"Od velikog je značaja prisustvo dr Momčilović jer ćemo tako izbeći problem pacijenata koji imaju hepatitis B i C, kako bi svi pacijenti bili bezbedni na dijalizi", kaže Đukić.

Državni sekretar naglašava da je Ministarsvo zdravlja potpuno preuzelo kontrolu nad svim zdravstvenim ustanovama u Republici.

On kaže da postoji dobra koordinacija domova zdravlja, kliničko- bolničkih centara u Beogradu sa Ministarstvom zdravlja i gradskim sekretarijatom i da će svi evakuisani pacijenti biti zbrinuti.

Za one pacijente koji nemaju gde da odu, a zahtevaju kontinuiranu hemodijalizu, Đukić kaže da je obezbeđen smeštaj u ustanovama zdravstvenog sistema u Urgentnom ili u KBC Zvezdara.

"Nijedan pacijent neće ostati nezbrinut i nema mesta za paniku", kaže Đukić.

Šef obrenovačkog cenra za dijalizu Danijela Momčilović naglasila je da je jedan broj evakuisanih pacijenata već završio dijalizu, drugi se dijaliziraju i svi će biti zbrinuti u toku dana.

Ona kaže da neće biti problema za smeštaj pacijenata koji nemaju rodbinu u Beogradu jer je za njih vrata otvorio Urgetni centar, Gradska bolnica, zatim je pomoć ponudio i Dragiša Mišović, ali i jedan privatni dijalizni centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track